Valér
2 °C
8 °C

Boeing: bukta lesz az Airbus óriásgépe

2004.05.21. 09:03
Az amerikai cég szerint európai társa biztosan veszteséges, sőt, csak állami támogatásokkal tudják életben tartani. Az Airbus határozottan visszautasította a Boeing állításait.
Az egyesült államokbeli Boeing Co. repülőgépgyár fel kíván lépni az ellen, hogy európai riválisa, az Airbus SAS páneurópai csoport állami támogatásokat kap fejlesztéseihez, ami lehetővé teszi, hogy az amerikai cég profitja rovására növelje piaci részesedését.

#alt#Harry Stonecipher, a Boeing vezérigazgatója egy befektetői konferencián úgy vélekedett, hogy az Airbus az állami támogatások és a piacinál alacsonyabb kamatú hitelek miatt valójában nincs versenyhelyzetben, amikor olyan nagyszabású fejlesztéseket végez, mint az A380-as óriásgép projektje.

Az Airbus rengeteg gépet gyárt és ezzel a Boeing kárára növeli piaci részesedését, miközben minden bizonnyal nem nyereséges, mert ha az lenne, nem lenne szüksége állami támogatásra és olcsó hitelekre - érvelt Stonecipher. Az 555 üléses gép megépítése szerinte egyébként óriási hiba az Airbus részéről, mert ekkora gépekre nem lesz olyan nagy világpiaci kereslet, amekkorát az Airbus jósol.

A Boeing vezére nem nyilatkozott arról, hogy mikor nyújtanak be hivatalosan panaszt az USA kereskedelmi főmegbízotti hivatalának az Airbus tisztességtelen gyakorlata miatt. Az USA és az EU által 1992-ben kötött szerződés szerint a kormányok az új gépek fejlesztésével és forgalomba állításával járó költségek maximum harminc százalékát finanszírozhatják, és az uniós országok ennek alapján hiteleket vagy hitelgaranciákat nyújtottak minden Airbus-típushoz, beleértve az A380-as óriásgépet is - emlékeztet a Reuters.

Az Airbus mindenesetre határozottan visszautasította, hogy állami támogatásokat kapna. Csupán olyan forrásokhoz jutnak a kormányoktól - mondta a csoport szóvivője - , amelyeket vissza kell fizetniük, így a finanszírozás teljes mértékben összhangban van a nemzetközi kereskedelmi megállapodásokkal.