Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Elbocsátások az Ajka Kristálynál

2003.01.30. 11:30
A drasztikus árbevétel- és nyereségcsökkenés miatt néhány héten belül több száz - nem kizárt, hogy félezer - dolgozójától válik meg az Ajka Kristály Kft. - tudta meg a NAPI Gazdaság. A Fotex-érdekeltség az amerikai gazdaság lefékeződése és a forint erősödése miatt került nehéz helyzetbe.
Várhatóan márciusban több száz dolgozójának lesz kénytelen felmondani a Fotex Rt. tulajdonában lévő Ajka Kristály Üvegipari Kft. A társaság vezérigazgatója, Katzer Zoltán a lapnak elmondta, hogy az elbocsátásokra az árbevétel és a nyereség drasztikus csökkenése miatt kényszerülnek rá. A jelenleg még 1340 dolgozót foglalkoztató cég az előzetes adatok szerint az elmúlt évet már csak 3,8 milliárd forint nettó árbevétellel és mindössze 50 milliós adózás előtti nyereséggel zárja.

Nem fogy az Egyesült Államokban az ólomkristály

A termékeinek több mint 90 százalékát külföldön - 70 százalékban az Egyesült Államokban - értékesítő Ajka Kristály az amerikai gazdasági lassulás és az erős forint miatt került rendkívül nehéz helyzetbe. Az amerikai piacon már 2001 elejétől gondjai voltak a társaságnak, s ezt tetézte a szeptemberi terrortámadás. Ebben az időszakban már kétszáz dolgozótól voltak kénytelenek megválni.

Egy éve ugyan az egyik legnagyobb amerikai ólomkristály-forgalmazó partnerüktől 1,5 milliárd forint értékű megrendelést kaptak, az elbocsátott, elsősorban szerződéses dolgozók közül pedig hetvenet vissza is vettek, de ez nem változtatta meg alapvetően a cég helyzetét. A vezérigazgató szerint csupán a forint árfolyamának további erősödése tavaly 750 millió forint veszteséget okozott számukra, amellett tovább nőttek a költségek is. Ilyen körülmények között sem technológiai, sem pedig bérfejlesztésre nem jut pénz. Ebből következően a manufaktúra karcsúsítása, valamint egy átfogó költségcsökkentési program beindítása elkerülhetetlen, minderről már döntés is született.

A csőd réme

A létszámleépítés pontos mértékét és ütemét azt követően határozzák meg, hogy a most zajló nagy nemzetközi vásárokon még milyen volumenű megrendelésekhez jutnak. Vérmes reményeik azonban nem lehetnek, hiszen az egész ágazat válságban van, ráadásul a keleti konkurenciával is egyre nehezebb felvenni a versenyt - tette hozzá a vezérigazgató.

Az idén 125 éves cég a 2003-as üzleti tervében mindössze 3,4-3,5 milliárd forint közötti nettó árbevétellel számol, ez 2 milliárd forinttal kevesebb, mint amennyi 2000-ben volt. Katzer elmondta, hogy nem kívánja dramatizálni a helyzetet, de ha az exportesélyeik záros határidőn belül nem javulnak, a magyar üvegipar zászlóshajója akár még az idén el is süllyedhet.