Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Az 'istenített forint' veszélyezteti az Ajka Kristályt

2004.11.19. 11:05
Az Index információi szerint tömeges létszámleépítés várható a Fotex-csoport zászlóshajójaként számon tartott Ajka Kristálynál. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy szombathelyi rendezvényen beszélt arról, hogy az erős forint többek között gátolja a hazai vállalkozások sikerét, Ajkán 1400 dolgozó munkahelye került végveszélybe az Egyesült Államokba irányuló export romló bevételei miatt.
Az Ajka Kristály Kft. több száz dolgozója kerülhet utcára a cég romló bevételei következtében.

Végveszélyben 1400 munkahely

A Fotex-csoporthoz tartozó társaság vezetője információink szerint a napokban a kormányzat segítségét kérte a munkahelyek megmentése érdekében. A cég problémáiról Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is beszélt egy szombathelyi közönségtalálkozón csütörtökön. A kormányfő szerint "Ajkán 1400 ember munkahelye került végveszélybe", Gyurcsány Ferenc a cég problémáiért egyértelműen "a jobboldal által istenített erős forintot" tette felelőssé. Gyurcsány kifejtette, hogy országos méretekben fenyegeti a forint magas árfolyama a munkahelyek megtartását, mert visszaesik az exportra dolgozó cégek bevétele.

96 százalék exportra

Mint ismertes a Várszegi-birodalom érdekeltségébe tartozó ajkai cég termékeinek 96 százalékát az Egyesült Államok, Nagy Britannia, Japán, Olaszország, Németország, Svájc, Franciaország piacain értékesíti. A forintárfolyam már a tavaly is kisebb visszaesését okozott a kft. forgalmában: 2003 első felében 2,7 százalékkal csökkentek az Ajka Kristály eladásai.