Idén már nem adnak el államkötvény

2008.10.29. 17:22
Elõbb csak a jövõ hétre tervezett, majd az összes idei, még hátralevõ négy állampapír aukciót lemondta az Államadósság Kezelõ Központ. Az elmúlt hetekben többször sikertelen értékesítéseken a rendkívüli kamatemelés sem lendített sokat, nem nõtt számottevõvé a magyar állampapírok iránti kereslet: ugyanakkor az IMF biztosította hitelek ma olcsóbbak, mint az állampapírokra fizetendõ kamat.

Az állampapírpiacon kialakult egyensúlytalanság mérséklése, illetve megszüntetése érdekében az ÁKK Zrt. további kínálatcsökkentõ intézkedéseket határozott el az év hátralévõ idõszakára. Ennek megfelelõen az ÁKK Zrt. a 2008-as kibocsátási naptárból törli az összes hátralévõ államkötvény aukciót. További intézkedésként pedig a Diszkont kincstárjegyek meghirdetésre kerülõ mennyiségeit is az aktuális pénzpiaci viszonyokhoz igazítva határozza meg. Az ÁKK Zrt. ezen intézkedésekkel enyhíteni kívánja a másodpiacon jelentkezõ kínálati nyomás hatását annak érdekében, hogy a másodpiacon az árjegyzés hatékonysága tovább javuljon, és a forgalom ismét a megszokott keretek között alakuljon. Ez a lépés szorosan illeszkedik abba a döntés-sorozatba, amelynek keretében az ÁKK Zrt., a Magyar Nemzeti Bank és az elsõdleges forgalmazók együttes erõfeszítéssel megkísérlik helyreállítani a magyar állampapírpiac normális mûködését, támogatva ezzel a magyar pénz-, és tõkepiacok konszolidációját - áll az Államadósság Kezelõ Központ közleményében.

Az elmúlt hetekben többször is elõfordult, hogy egyáltalán nem, vagy csak nagyon gyér érdeklõdés mellett, magas kamatra sikerült állampapírokat eladni. Az ÁKK lépését így több elemzõ is racionálisnak mondta az Index érdeklõdésére, különösen annak fényében, hogy bejelentették az IMF-megállapodást. Ez ugyanis 5-6 százalékos kamat mellett biztosít forrást Magyarországnak, miközben az állampapírpiacok vevõinek a már 11,5 százalékos alapkamat feletti hozamot kellene biztosítani.

A döntés ugyanakkor azt is jelzi: aligha várható az idén kamatcsökkentés.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás