Konrád, Tivadar
5 °C
14 °C

Egy kis Dubaj Káposztásmegyeren

2008.12.04. 16:42
Két év alatt készült el, az építkezés során ezer embernek adott, átadását követően 250-nek ad munkát az észak-pesti, Káposztásmegyeren lévő Aquaworld és a 4 csillagos Ramada Resort hotel. A 17 milliárd forintos beruházással megvalósult létesítmény a beruházó szerint Közép- és Kelet-Európa legnagyobb szálloda- és fedett élményfürdő-együttese. Két és félórára egy felnőttnek hétköznap 2900, hétvégén 3900 forintba kerül.

De jó, kék a fürdőruhám is, feltétlenül írd meg, hogy a karszalag színe illeszkedik a víz és a fürdőruhám színéhez – barátom barátnője kérésének nem tudok nem eleget tenni, megírom. Mindez öt nappal ezelőtt, múlt szombaton történt a ma megnyitott káposztásmegyeri aquapark próbaüzemének napján. Ekkor körülbelül ezer ember társaságában már kipróbálhattam, milyen érzés a 11 csúszda bármelyikén vízbe hullani, csapódni, vágódni – a csúszdák nehézségétől és a csúszó ügyességétől függően –, vagy megpihenni a tucatnyi szaunában, esetleg a 21 medence valamelyikében.

Nem meglepő: jó érzés, még akkor is, ha akadt néhány zavaró apróság. Így például az, hogy a koedukált öltöző és zuhanyzó miatt fürdés után az ember csak fürdőruhában tud lezuhanyozni, az, hogy – legalábbis a próbaüzem napján – egyes medencék vize az általunk vártnál hidegebb volt, vagy az, hogy a csúszdatoronyba lift nem vitt fel – legalábbis nem láttuk ennek jelét –, lépcsőznünk kellett. A nyitásra azonban a kisebb hibákat kijavítják, ezt ígérte legalábbis a szálloda és élményfürdő csütörtöki megnyitóján Pfandler Katalin, a beruházó Interestate Zrt. vezetője, aki elmondta: a próbaüzem után a tesztelők ötös skálán 4,3-asra értékelték a fürdőt.

Khmer strand Újpesten

Az Aquaworld névre keresztelt létesítményt – ahová a beruházók szerint egyszerre akár 1800 ember is elfér, bár nekünk a hétvégi próbaüzem alapján ez egyik kicsit soknak tűnik – egy csipkártyás karszalaggal használhatjuk, amit fizetésre is használhatunk a bárban és az étteremben. Ezen tartják számon azt is, mennyi ideig vagyunk a szaunában, majd a díjakat kilépéskor kell kifizetni. A biztonságot szolgálja, hogy saját öltözőszekrényünket is csak a karszalaggal nyithatjuk ki, feledékenyebbek a szekrény számát a fürdő több pontján elhelyezett terminálon is leolvashatják.

17 mrd az újpesti Dubaj

A cég két év alatt 17 milliárd forintból – húsz százalék önerőből, valamint a CIB Bank és a Hypo Alpe Adria Bank hosszúlejáratú hiteleiből – építette meg a Megyeri híd pesti hídfőjénél Magyarország és egyben Közép- és Kelet-Európa legnagyobb szálloda- és fedett élményfürdő-együttesét. A létesítmény építkezésén – amelyre a cég semmilyen állami támogatást nem kapott, mert nem felelt meg a feltételeknek, mondta el Pfandler Katalin – nagyjából ötszázan vettek részt, és ugyanennyien dolgoztak a beszállítóknál, gyártóknál is. A kész szálloda és Aquapark összesen 250 embernek ad majd munkát.

A beruházásra felvett kölcsönök futamideje 15 év, és ennyi a várható megtérülési idő is – mondta el az ünnepséget követően Kelecsényi Ágnes, az Interestate kommunikációs és marketingigazgatója az Index kérdésére. Hogy ez tartható legyen, ahhoz a cég számításai szerint az kell, hogy a 4 csillagos minősítésű szállodájuk – amely az M0-snak köszönhetően mindössze húszpercnyire van a ferihegyi reptértől – éves átlagban 50-60 százalékos kihasználtsággal működjön.

Az első hónapban, főként a karácsonyi és a szilveszteri időszaknak, valamint a nyitási kettőt fizet, hármat kap akciónak köszönhetően, ez a szám várhatóan teljesülni is fog – mondta Kelecsényi, hozzátéve, hogy már 11 rendezvényt foglaltak le. A hotel emellett a Magyar Jégkorong Szövetség hivatalos szállodája lesz a következő három évben. A februári olimpiai selejtező és az áprilisi vébé előtt itt edzőtáborozik majd a válogatott, és itt fognak megszállni az áprilisi magyarországi edzőmeccsekre érkező finnek is. (A hotel közelében van a káposztásmegyeri jégcentrum, ahol a válogatott egyébként is rendszeresen edz.)

Hogy a várhatóan a turizmus teljesítményét is jócskán visszafogó gazdasági válság hatására hosszabb távon milyen kihasználtsággal működhet a szálloda, azt a beruházók most még nem tudták megmondani. Pfandler Katalin azt mondta: bár nem tudják, milyen mélységű lesz a válság, remélik, hogy a megtérülési számításuk „továbbra is megállja a helyét”.

Gazdagság, luxus

A nyolcemeletes, 261 szobás szállodáról – amelynek ezerfős konferenciaterme van, és tartozik hozzá egy 48 apartmanból álló apartmanház is – impozáns, és impozánsnak is akar látszani – az első pillantásra Douglas Adams sorai jutottak eszünkbe: „tervezésekor nyilvánvalóan az volt a fő szempont, hogy szemlélőjét elöntse a sárga irigység. A külső kiképzés és a tartozékok részletei mind azt harsogták, hogy: nem elég, hogy olyan gazdag vagyok, hogy ilyen hajóm van, de annyira gazdag, hogy már nem is veszem komolyan”.

Luxusképek

Persze itt viszont nagyon komolyan vesznek mindent, a luxusszállók kötelező elemét jelentő gigantikus kristálycsoda csillároktól a vastag szőnyegeken át a Megyeri híd és a budai hegyek látványát kínáló panorámaliftekig. Az egész olyan, mint Dubaj kilenchektárnyi káposztásmegyeri importja, állapítjuk meg a nyolcadik emeleti tetőteraszról szétnézve.

Az igazi élményt, legalábbis nekünk, azonban mégis csak az élményfürdő jelenti. Egyetlen hatalmas térben, egy nagy, 72 méter átmérőjű, öt emelet magasságú kupola alatt öt fürdő-, egy úszó, egy szörf-, egy háromcsúszdás gyerekmedencét, valamint a felnőttek csúszdáinak érkezőmedencéit helyezték el. Az egész annak ellenére sem tűnik zsúfoltnak, hogy a közepén áll egy, az angkori templomok stílusát idéző, erősen giccsbe hajló épület. Kérdésünkre, hogy ezt így miért, azt mondták: nem akarták a páraelvezetést a kupolás tetőn megoldani, ezzel az épülettel vették körül az ezt a célt szolgáló csöveket.

Fürödni az élményekben

Az összesen egy kilométernyi hosszúságban kanyargó csúszdák fantasztikusak, bár nagy bánatunkra többségüket csak csúszógumival vagy csúszószőnyeggel lehetett használni, szimplán fürdőruhában nem. Viszont csúszógumiból kétszemélyes is van, tehát akár párosban is kipróbálhatjuk, milyen sötét vagy villódzó fényű alagutakban kanyarogni, nagy áttetsző kék térben keringeni egy kis lyukat keresgélve, vagy több tízméteres szabadesés után – agyunkat és gyomrunkat a magasban hagyva – berobbanni a vízbe.

Klikk a képre!

Amire csütörtökön még csak az ünnepi műsorban részt vevő műugróknak, műúszóknak és szörfösöknek volt lehetőségük. Pénteken viszont már kinyit az aquapark, majd december 8-tól a szálloda is várja a vendégeket.

Egyébként felnőtteknek egy két és félórás belépő hétköznap 2900, hétvégén és ünnepnapokon 3900 forintba kerül – minden további perc 16 forintba –, míg az időkorlát nélküli jegy 5400, illetve 6900 forint. Gyerekeknek 3 éves korig ingyenes a belépés, hétéves korig félárú, hét év fölött, diákigazolvánnyal háromnegyed árú jegyet válthatnak. A nyugdíjasok kedvezménye szintén 25 százalék, az újpestiek hétköznaponként 10 százalék kedvezményt kapnak.