Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Olvadó állampapíralap-vagyonok

2004.01.27. 09:47
Januárban folytatódott a hazai állampapíralapok vagyonvesztése. Tavaly november óta a nagyobb kötvényalapok eszközértéke több, mint húsz százalékkal, közel 150 milliárd forinttal morzsolódott le. Ebből a legnagyobb részt méretéből fakadóan az OTP Optima vesztette.
Januárban sem fordult meg a trend a hazai befektetési alapok körében nyolcvan százalékos részarányt elérő képviselő kötvény- és pénzpiaci alapok vagyonalakulását illetően. A piac legnagyobb szereplői, így az OTP Optima, a Budapest I. és II. alapja, illetve a K&H Pénzpiaci és CA Pénzpiaci Alap az év első hónapjában sem tudtak növekedést felmutatni, nettó eszközértékük 18-26 százalékkal mérséklődött. A konszolidáció a jelek szerint - hasonlóan az MNB tavaly júniusi háromszáz bázispontos kamatemeléséhez - ezúttal is három-négy hónapot vehet igénybe, ám egyesek nem zárják ki azt sem, hogy ez akár hosszabb ideig is eltarthat. Mindez az alapkamat csökkenésének idejétől és mértékétől függ.

Pénzpiaci események

OTP Alapkezelő értékesítési igazgatója szerint az állampapírok folytatódó vagyonvesztése nem áll összefüggésben az ez évtől megszűnő adóhitellel, kizárólag a pénzpiaci események számlájára írható. A november végi hozamszint-emelkedés, illetve kamatemelés hatására zuhanó állampapír-árfolyamok decemberben a várt kedvezőtlen hatást idézték elő. A trendet nem tudta megtörni az állampapírpiac stabilizálódása sem, hiszen decemberben összességében csaknem 16 százalékkal csökkent a kötvényalapok vagyona. Nem volt sokkal jobb a helyzet az állampapír-piaci válság által kevésbé érintett pénzpiaci alapok esetében sem. Összvagyonuk a visszaváltások következtében csaknem 11 százalékkal esett egy hónap alatt.

Más befektetések

Az OTP Optima nettó eszközértékének elmúlt közel kéthavi lemorzsolódása egyértelműen azt jelzi, hogy amíg a rövid oldali hozam száz bázisponton belül - előre jelezhetetlenül - bármelyik irányba elmozdulhat, addig a befektetők nem szívesen maradnak ennél a befektetésnél. Budapest Alapkezelő Rt. vezérigazgatója szerint az egyéb befektetési formák, azaz a részvény-, ingatlanalapok nem jelentettek alternatívát a befektetőknek Ezen konstrukciók befektetési időtávja ugyanis eltérő, ráadásul Fatér Gyula szerint egy rossz tapasztalatot szerzett, kockázatkerülő magánszemély az állampapír után vélhetően nem a részvényeknél köt ki.

Az állampapírok iránt a bizalmat kizárólag a jegybanki kamatvágás hozhatja vissza, ám kérdés, hogy ez mikor következne be. A kamatok fokozatos csökkenését azonban érdemes lehet kivárni, hiszen ezzel kompenzálódna a befektetők tavalyi vesztesége is, s az alapok teljesítménye visszatérne a "normális" kerékvágásba.