Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Jöhetnek a magánalapítványok

2006.11.07. 07:53
A közérdekű és a magáncélú alapítványok közötti különbség egyéb jogszabályokban, például az adórendelkezésekben továbbra is fennmarad, de az új polgári törvénykönyv már engedné akár családi alapítványok létrehozását is.

A készülő polgári törvénykönyv (Ptk.) már nem követeli meg a közérdekű célt alapítvány létrehozásához. Noha az alapítványok várhatóan a jövőben is többnyire közérdeket fognak szolgálni, a Ptk. lehetővé teszi a magáncélra történő alapítványrendelést is - mondta a Világgazdaságnak Gárdos Péter, az igazságügyi és rendészeti tárca polgári jogi kodifikációs és céginformációs főosztályának a tanácsosa. Így szélesebb körben terjedhetnek el az alapítványok, mint manapság. A szakemberek számítanak is arra, hogy a jelenlegi mintegy húszezernél jóval több lesz e szervezetek száma. Feltételezhetően sokan élnek majd például a Nyugat-Európában népszerű családi célú alapítványok létrehozásának lehetőségével. Más kérdés, hogy a közérdekűek és a magáncélúak közötti különbség egyéb jogszabályokban, például az adórendelkezésekben továbbra is fennmarad.

Ismeretes: alapítvány jelenleg csakis közérdekű céllal működhet. Sajátos típus a meghatározott szervezet - így például kormányzati szerv, önkormányzat - által létrehozott közalapítvány. Az államháztartási törvény nyári módosítása azonban számos közalapítványt megszüntetett, és úgy rendelkezett, hogy új már nem alapítható, a meglévők pedig az eddigieknél szigorúbb feltételekkel működhetnek tovább.

A törvény ma nem engedi meg az alapítói jogok átruházását. A liberalizációval mód lesz erre, valamint arra is, hogy egy alapítványnak több alapítója legyen. Az új szabályozás révén az alapító hatékonyan befolyásolhatja majd a szervezet működését. Szabadságát csupán a forgalom biztonságának a szempontjai korlátozhatják - mondta Gárdos Péter.