Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Fektessen részvénybe vagy kötvénybe, nyerni fog!

2007.04.04. 10:16
A profi befektetők sosem látott összhangban állítják, a magyar részvénypiac rövid távon valószínűleg oldalazik majd, egyéves távlatban már fényesebb jövő, akár komoly emelkedés elé nézhet. A legkedveltebb részvény hosszú idő után először nem az OTP, hanem a Mol. A profik bíznak a kötvénypiacban is, és bár negyedük a forint gyengülésére számít, egyre többen kalkulálnak akár további erősödéssel is.

Enyhe megingásnak bizonyult a február végi részvénypiaci pánik. Bár a hangulat még feszült, a Portfolio.hu áprilisi alapkezelői felmérésének tanulságai szerint a profi befektetők már nyugodtak. Senki sem számít komolyabb esésre sem 3 hónapos, sem egyéves időtávon. A következő 12 hétben a válaszadó profi befektetők szerint a BUX a legnagyobb valószínűséggel csak oldalazik, ám hosszabb távon már emelkedésre lehet számítani.

Sosem látott egyetértés

A 17 válaszadó szerint egyéves időtávon nem hibázik, aki a budapesti részvénypiacot választja, ugyanis mindenki úgy gondolja, legalább 5 százakékos erősödés jöhet. Ilyesmire a felmérés több mint kétéves története során még nem volt példa. Korábban mindig akadt legalább egy szakértő, aki stagnálásra, vagy esetleg esésre számított.

Érdemes kiemelni, hogy négyen úgy vélik, 15 százaléknál is nagyobb erősödést produkál majd a BUX. Erre mindössze egyszer volt eddig példa, a 2006. májusi zuhanást követően, amikor 16 válaszadóból vélték négyen úgy, hogy 15 százalék feletti erősödés következhet. Négynél több alapkezelő még nem vállalt ilyen markáns véleményt az elmúlt két év során.

Trónfosztott OTP, élen a Mol

A kedvencek között a Molra, a Magyar Telekomra, az Émászra és a Danubiusra súlyoztak rá érezhetően a profi befektetők, a múltbéli tapasztalatok alapján ezek lehetnek azok a részvények, amelyek kiemelkedően teljesíthetnek áprilisban. Feltűnő az osztalékrészvények kedveltsége, még az Elmű is kapott két szavazatot, pedig korábban alapkezelői felmérésekben nem láthattuk a kedvencek között.

A listán egy év OTP-dominancia után következett be trónfosztás. Utoljára 2006 áprilisában volt arra példa, hogy ne a bankpapír kapta volna a legtöbb szavazatot. Most a Mol lett az alapkezelők kedvenc részvénye, amelyet holtversenyben követ 8 említéssel a Magyar Telekom és az OTP. A blue chipek között valamelyest felkapaszkodott ugyan a Richter , de még mindig érezhető a gyógyszerrészvények diszpreferenciája. Az Egist továbbra sem kedveli senki.

Az egyéb BUX-részvények körében az Émász soha nem látott mértékű szavazatra tett szert, míg a Danubius is újra kedveltnek mutatkozik; ez meg is látszott mindkét részvény árfolyamán az elmúlt napokban. Kedveltebb lett az FHB, míg a Fotex is feljebb tudott némileg kapaszkodni.

Már többet vesznek, mint gondolták

A portfóliók súlyozásában a részvények elmúlt két hónapot jellemző mélyrepülése véget ért, mára az alapkezelők 56 százaléka felülsúlyozza saját célszintjéhez képest ezeket az értékpapírokat. Mindeközben a kötvények kedveltsége csak csekély mértékben csökkent, még mindig 58 százalék súlyozza felül azokat.

A kötvények kedveltségét látva már-már nem is csodálkozunk azon, hogy a portfólió-menedzserek igen optimistán látják a magyar állampapírpiac következő három hónapját: a szakértők soha nem látott többsége (60 százaléka) véli úgy, hogy 2-5 százalékos erősödés várható július elejéig a magyar állampapírindexben (MAX). A konvergenciafolyamatba vetett hit az egyéves időtávú prognózisokon is látszik: az alapkezelők 27 százaléka érzi úgy, hogy egy év alatt 10 százaléknál is nagyobb mértékben erősödik a MAX. Ez az arány szintén történelmi csúcsot jelent.

Mi lesz a forinttal?

Hiába a forint március folyamán bemutatott jelentős erősödése, nem növekedett, sőt inkább csökkent azoknak a válaszadóknak az aránya, akik gyengülésre számítanak. Az abszolút többség szerint a forint a jelenlegi szint körül oldalazhat július elejéig, de 12 százalék úgy gondolja, további 2-5 százalékos erősödés sem kizárt.

Hosszabb távon igen nagy megosztottságot mutatnak a válaszok, csaknem lehetetlen támadhatatlan következtetéseket levonni. Bár a többség itt is az oldalazás mellett szavazott, azért fontos kiemelni, hogy 29 százalék szerint gyengülnie kell a forintnak a jelenlegi szintekről, miközben a maradék 18 százalék számít további erősödésre

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!