Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Indul a harc az albérletekért

2008.06.23. 13:07
Az egyetemi felvételik vége felé járva hamarosan ismét megélénkül mind a fővárosi, mind pedig a vidéki campus-városok albérletpiaca. Érdemes már most előre gondolkodni, hiszen az elfogadható állapotú – és természetesen elfogadható áron kínált – kiadó lakások gyorsan gazdára találnak, különösen a belvárosban, valamint az egyetemek környékén. Ugyan a bérleti díjak nem emelkednek drasztikusan, hosszabb táv esetén azonban megfontolandó lehet a saját vásárlás – áll a Duna House elemzésében.

A kínálat meglehetősen széles, és elmúlt már az a világ, amikor hajnalban telefonálni kellett a kiadó lakások iránt, azóta jelentősen bővült a piac. Az igazán jó árú és jó helyen lévő lakásokat azonban hamar elkapkodják, ezért nem érdemes a válogatást augusztus végére-szeptember elejére hagyni – jelzi Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője. A fővárosi piacon 50 ezer forint alatt elfogadható önálló lakást gyakorlatilag alig találni, bár egyes külső kerületekben a legkisebb alapterületű lakások már 40 ezer forint környékén elérhetőek, de itt sokszor kompromisszumokat kell kötni.

Az albérletet keresők körében immár örökzöld slágerré vált a jó közlekedés és a központi elhelyezkedés, ma már szinte alapelvárás a metró valamelyik állomásának, vagy a 4-6-os villamosvonal egyik megállójának közelsége. A bérlők többsége a 60-80 ezer forint között kínált ingatlanok között keresgél, ezért a pénzért általában már a város központjában viszonylag tűrhető lakásokat lehet kivenni, bár mindig akadnak meglepetések, előfordul, hogy a fotók és a valóság elég távol áll egymástól.

Fontos piacot jelentenek a tulajdonosok számára az itt tanuló külföldi diákok, ők általában a 80-150 ezer forintos kategóriában nézelődnek általában az igényeset keresve, jellemzően társulva. Velük kapcsolatban érdekesség, hogy a városnak arra az oldalára szeretnek költözni, ahol a felsőoktatási intézmény található. A piacon leginkább a norvég, svéd, ír, angol, izraeli és német állampolgárságú diákok fordulnak elő a legnagyobb számban, de jelentős számban vannak jelen a déli területekről érkezők is. A külföldi diákok körében elsősorban a közvetlen Belváros (V-VI-VII. kerületek) a leginkább keresettek, de megfelelő anyagi hátérrel szívesen bérelnek például az Újpesti rakparton is. Ha egy bérlő euróban szeretnék kiadni lakását hosszú távra, érdemes a szerződésben gondolni az árfolyamváltozásra – jelen helyzetben a forint erősödésére.

Két hónap kaució

Mivel a lakáskiadás egyfajta bizalmi üzletág, a kaució intézménye immár teljesen elfogadottá vált, amely vagy a bérleti szerződés végső szakaszában lelakható, vagy pedig visszajár, jellemzően két havi bérleti díjban szokták megállapítani a lakáskiadók, ám személyes szimpátia alapján ez az összeg alacsonyabb is lehet. Valamelyest javulás érezhető a számlaadási hajlandóságban, több olyan kiadó van a piacon, aki ad számlát (ám előfordulhat olyan eset is, amikor ez megdrágítja a lakás havi bérleti díját). Cégek esetében azonban a számlaadás teljesen elfogadott.

Szerződéskötés után érdemes – akár tanúk előtt is – rögzíteni a mérőórák állásait, valamint adott esetben a telefon, internet, kábeltv előfizetés átírásában megállapodni – ehhez egyes kiadók már eleve ragaszkodnak, és valóban számtalan kellemetlenséget meg lehet előzni vele. A lakásba való ideiglenes bejelentkezés elfogadottsága a kiadók részéről még messze nem 100 százalékos, ezt is érdemes előre tisztázni.

Nem kell a főbérlős lakás

A hajdani klasszikus, főbérlős lakásokat ma már igyekeznek elkerülni a bérlők, ilyen megoldást már csak azok választanak, akik 20-30 ezer forintot tudnak csak bérlésre szánni, de ebben az esetben is inkább ismerősökkel, vagy végső esetben idegenekkel társulnak.

Tartózkodik a bérlők többsége bizonyos városrészektől: a VIII. kerületben lévő ingatlanokat sokan már megnézni sem akarják, azonban a helyszínen sokszor pozitívan csalódnak, a kerület jó állapotban lévő, vagy felújított részein gyakrabban kötnek üzletet. A rossz hírű utcákban azonban jóval nehezebb kiadni az ingatlanokat. Szintén nem egyszerű bérlőt találni a külső kerületekben lévő nagy lakásokba, rosszabb állapotú családi házakba, illetve a sokszor kétes állapotban lévő házrészekbe.

Amennyiben rendelkezésre állnak a megfelelő feltételek, hosszú távú bérlet esetén érdemes lehet elgondolkodni saját lakás vásárlásán – jegyzi meg a Duna House elemzése, hiszen a bérleti díjra fordított havi összegből ma már – köszönhetően a hosszú futamidejű lakáshitelek térhódításának – akár a saját lakás törlesztő-részlete is finanszírozható. Havi 80 ezer forintos bérleti díj például közel 13 millió forint összegű svájci frank alapú lakáshitel (25 évre) törlesztő-részletének felel meg.