Szilárda
0 °C
6 °C

Nem kell a befektetőknek a Malév?

2004.10.21. 08:27
Kapcsolódó cikkek (1)
A Malév esetleges kérőiként hírbe hozott, megnevezett cégek közül több jelezte, hogy nem indul a légitársaság privatizációs pályázatán, amelyre a jelentkezőknek szerdán kellett beadniuk ajánlatukat.
Úgy tűnik, sorra kihátrálnak a Malév privatizációjából a korábban hírbe hozott cégek. Lapinformációk szerint négy társaság vásárolta meg a tenderdokumentumot, többek között a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Euroinvest Rt. is.

Így nem kell

Nyúl Sándor, a társaság felügyelőbizottságának elnöke a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy a Malév privatizációs pályázati feltételeinek, illetve a cég helyzetének megismerése után az Euroinvest számára a jelen formájában nem vállalható a pályázaton történő megjelenés.

Nyúl a cég szakmai átvilágítása alapján úgy véli, nagy valószínűséggel sem pénzügyi, sem szakmai befektető nem dönt úgy, hogy ezt a vállalatot ebben a formában megveszi. Az elnök azt is reméli, hogy a pályázatot kiíró tulajdonos Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. az esetleges ellenséges kivásárlást felismerve kizárja az ilyen szándékú cégeket a pályázatból.

Az Euroinvest ugyanakkor nem zárja ki további érdeklődését a Malév iránt, ehhez azonban a légitársaságnak át kell esnie egy jelentős reorganizáción, amire jó esélye van.

Nemzeti jelleg

Nyúl azt sem titkolta, hogy az Euroinvest korábban felvette a kapcsolatot Kína negyedik legnagyobb légitársaságával, a Hainan céggel, amely néhány hete még komoly érdeklődőnek tűnk a Malév iránt, közben azonban jelezte, hogy nem indul a pályázaton, sőt megállapodásra is jutottak az esetleges együttműködésről, amelynek alapján amennyiben az Euroinvest megvásárolja a céget, a Hainan kizárólagos stratégiai partnerként venne részt a magyar légitársaság talpra állításában.

Az Euroinvest egyébként korábban annak érdekében, hogy megtartsák a Malév nemzeti jellegét, vagyis az 51 százalékos magyar tulajdont a cégben, tárgyalt két-három hazai pénzügyi befektetővel is.

A Malév másik potenciális vevőjeként emlegetett izlandi Iceland Air képviselőjét ugyan nem sikerült elérni szerdán, de a cég illetékes azt nyilatkozta a Budapest Business Journal című lapnak, hogy nem indulnak a tenderen. Egyes információk szerint a Malév jelenlegi vezérkarából szerveződött befektetői csoportot - bár megvették a pályázati anyagot - az ÁPV beszélte le a indulásról.

A negyedikként hírbehozott Aviation Solution International mindeddig semmit sem árult el szándékáról, az ÁPV pedig egyelőre nem adott tájékoztatást a légitársaság privatizációjának állásáról.