Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

A magyarok alig hét százaléka utazik külföldre

2004.04.13. 11:06
Leginkább Görögországban nyaral a magyar, hazánkba azonban kevesebb turista érkezett, mint korábban.
Idén, az első két hónapban 4,2 millió külföldi határátlépést jelentett a Határőrség. Az Európai Unió országaiból ezen belül 1,1 millió határátlépést regisztráltak. A magyar állampolgárok közel kétmillió alkalommal lépték át az ország határait.

Kevesebben jönnek

A KSH adatai szerint az utazási irodák szervezésében 2003-ban hét százalékkal kevesebb, 541 ezer külföldi érkezett Magyarországra, mint egy évvel korábban. Ebből 494 ezer volt a turista, akik 1709 ezer éjszakát töltöttek el hazánkban Az európai országokból érkezők közül leginkább Németországból és Lengyelországból esett vissza a forgalom, de lényegesen csökkent az angol, a finn és az olasz turisták száma is. Szerbiából és Montenegróból érkező turisták száma negyedével, a Horvátországból érkezőké felével esett vissza egy év alatt.

Ami a többi kontinenst illeti, a hazánkba látogató afrikai és amerikai turisták száma 26 százalékkal, illetve 35 százalékkal csökkent. Ugyanakkor Ázsiából, valamint Ausztráliából és Óceániából 2003-ban hét, illetve tíz százalékkal többen érkeztek Magyarországra, mint egy évvel korábban. Az átlagos tartózkodási idő 3,5 éjszaka volt.

A külföldre látogató magyar turisták száma és tartózkodási ideje az előző évihez képest növekedett. 2003-ban 650 ezren utaztak külföldre turistaként, 13 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. A külföldön eltöltött éjszakák száma 2003-ban 4341 ezer volt, ami 12 százalékos növekedést mutat az előző évihez képest.

Gyros & Porec

A turisták legkedveltebb úti célja Görögország, Horvátország, Olaszország és Tunézia volt, több, mint felük ezen országok valamelyikét kereste fel. Az átlagos tartózkodási idő 5,7 éjszaka volt. A turisták egynegyede Ausztriába, Spanyolországba, Egyiptomba, Törökországba és Franciaországba utazott. A felsorolt országok közül a Tunéziába látogatók száma a duplájára emelkedett, de jelentősen, 57 százalékkal nőtt az Egyiptomba és 16 százalékkal az Olaszországba utazók száma is.

A többi jelentős célországot átlagosan több, mint tíz százalékkal kevesebb magyar turista kereste fel. Az átlagos tartózkodási idő 6,7 éjszaka volt, ennél lényegesen több időt csak a távoli Ausztráliában és az Egyesült Államokban (17 és 11 éjszakát) töltöttek el.

Jelentősen emelkedett a belföldi egynapos szervezett kirándulásokon résztvevő magyar állampolgárok száma. Az év során 514 ezren vettek részt egynapos, illetve rövidebb idejű kirándulásokon. A többnapos utazásokon a vendégek száma és az általuk eltöltött idő tíz, illetve hat százalékkal csökkent.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft