Alfréd
-2 °C
2 °C

Ismét eladnák a pártüdülőt

2006.05.30. 15:13
A Kincstári Vagyoni Igazgatóság ismét meghirdette eladásra az egykori pártüdülőt, a Club Aligát. Az eddigi három privatizációs kísérlet nem volt sikertörténet: tüntetések, perek és befektetői érdektelenség kísérte a tendereket. A KVI szerint most "nagy reményekre" van ok.

A Club Aliga üdülőingatlan vagyonkezelési-, illetve tulajdonjogára szerdától nyílt pályázat útján keres befektetőt az ingatlant kezelő Kincstári Vagyoni Igazgatóság. A KVI vezérigazgatója, Zelles Sándor elmondta: a négy részből álló ingatlant egyben értékesítik, a kikötőt is magában foglaló Aliga I. esetében a 25 évre szóló vagyonkezelői jogot hirdetik meg.

Nyolcmilliárdért nem kellett

A legújabb értékesítési pályázat határideje július 25., a beérkezett ajánlatokat azt követően egy hónapon belül bírálják majd el. Már persze, ha lesznek pályázatok. A Club Aligát eddig háromszor próbálták magánkézbe adni, volt, amikor egyben, volt, amikor részenként, azonban minden értékesítési kísérlet kudarcba fulladt.

Club Aliga

Tavaly tavasszal például egyetlen érvényes ajánlat sem érkezett az akkor nyolcmilliárd forintért egyben meghirdetett, három szállodából, 22 villaházból álló, sportpályákkal, étteremmel és másfél kilométeres partszakasszal rendelkező ingatlanegyüttesre.

Per és tüntetés

Akkor úgy tűnt, részenként fogják eladni, majd tavaly ősszel ismét az egész ingatlant hirdették meg. Igaz, akkor már - a mostanihoz hasonlóan - csak az épületegyüttes egy részét adhatták volna el, a Balaton-törvény szerint a 47 hektáros ingatlannak másik részére csak hosszú távú vagyonkezelési szerződést lehetett volna kötni.

A tavaly őszi pályázati kiírásban már nem szerepelt irányár, az ingatlant azonban akkor sem sikerült értékesíteni. Ennek valószínűleg a helyiek örültek elsősorban, akik tavaly októberben tüntettek is a privatizáció ellen.

A helyzetet bonyolította, hogy az ingatlan egy ideig az egészségügyi tárca kezelésében volt, és amikor visszakerült a KVI-hez, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete pert indított az üdülő használatáért. A pert a KVI végül jogerősen megnyerte, amit akkor Zelles Sándor úgy kommentált: a bírósági döntés "megnöveli az ingatlan értékesítésének esélyét". Ám az újabb pályázat előkészítését csak márciusban kezdték meg, amikor még úgy tűnt, a nyílt pályázatok után meghívásossal próbálkoznak.

Irányár most sincs

Végül mégis nyílt pályázatot írt ki a KVI, amely a korábbihoz hasonlóan ármegjelölés nélkül hirdette meg eladásra az 55 épületet, valamint uszodát, kikötőt és sportpályát is magában foglaló komplexumot. Zelles leszögezte, az a céljuk, hogy mind az önkormányzat, mind a helyi lakosok, mind a beruházó számára kielégítő megoldás szülessen.

A KVI vezetője szerint az ingatlan iránt több befektető is érdeklődött; a kiírás szerint a vállalkozónak turisztikai célú beruházást kell megvalósítania a területen. Zelles Sándor úgy fogalmazott, "nagy reményekre" adnak alapot a befektető-jelöltekkel folytatott eddigi tárgyalások. A balatoni ingatlan rendezésére nincs terv, a vevőnek az önkormányzattal kell megállapodnia a felhasználásról.