Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Gyorsabban nőtt az államháztartás hiánya májusban

2002.06.04. 11:12
Az államháztartás helyi önkormányzatok nélküli hiánya május végére 409,3 milliárd forintra emelkedett, ami az éves előirányzat 81 százaléka - tette közzé a Pénzügyminisztérium kedden. László Csaba, a pénzügyi tárca vezetője korábban úgy nyilatkozott: a leköszönő miniszter által átadott dokumentumok szerint az idén 172,5 milliárd forinttal nagyobb államháztartási hiány várható, amely több mint a bruttó hazai termék (GDP) 1 százaléka.
Az államháztartás bevételei május végéig az előirányzat 41,6 százalékára teljesültek: az ez évre tervezett 6403,1 milliárd forintból 2663,2 milliárd forint folyt be. Az államháztartás a jóváhagyott kiadási előirányzatainak 44,5 százalékát költötte el: az éves 6908,6 milliárd forintból 3072,5 milliárd forint volt az első öt havi kiadás - tette közzé a Pénzügyminisztérium.

A tárca honlapján megjelent közlemény szerint az államháztartás hiányának növekedése májusban az előző hónapokhoz képest felgyorsult: április végén a deficit 316,1 milliárd forint volt, ami az éves előirányzat 62,5 százaléka. Május folyamán az államháztartás hiánya 93,6 milliárd forinttal növekedett. Ehhez a központi költségvetés 40 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 52,7 milliárd forintos többlethiánnyal járultak hozzá. Áprilisban az államháztartás hiánya 73,4 milliárd forint volt, míg tavaly az első öt havi deficit 112,7 milliárd forintot tett ki.

Az idén az első öt hónapban a központi költségvetés 280,2 milliárd forintos deficittel zárt, ami az éves előirányzat 57,6 százaléka. Tavaly ugyanebben az időszakban a költségvetési hiány 66,8 milliárd forint volt. A társadalombiztosítási alapok egyenlege május végén 136,3 milliárd forintos hiányt mutatott, szemben az egy évvel korábbi 55,2 milliárd forinttal.

Lesz fedezet a száznapos programra

A PM közlése szerint az államháztartás első öt havi folyamatainak részletes elemzését június 15-ig készítik el. László Csaba pénzügyminiszter a múlt pénteki városligeti kormányavató fesztiválon űgy nyilatkozott: a Pénzügyminisztérium apparátusa az eheti kormányülésre elkészíti a javaslatot a költségvetési törvény módosítására, ami körülbelül két héten belül a parlament elé kerülhet. Az idén a tervezettnél 172,5 milliárd forinttal nagyobb államháztartási hiány várható.

A pénzügyminiszter szerint a Medgyessy-kormány száz napos programjában vállalt ígéretek költségvetési kihatásainak összege bruttó 200-220 milliárd forint, de ebből a tervezett béremelések kapcsán, a személyi jövedelemadó-befizetések révén, 40-50 milliárd forint visszaáramlik a költségvetésbe. A száz napos program nettó költségvetési kiadásai tehát 150-160 milliárd forintra rúgnak, erre pedig László Csaba szerint a költségvetésben meg lesz a fedezet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!