Benedek
-5 °C
5 °C

Politikai nézeteik alapján veszik fel a munkatársakat

2006.10.06. 08:34
Egyre komolyabb kiválasztási szempont a hazai vállalatok életében, hogy egy-egy állásra pályázó milyen politikai nézeteket vall. Bár a jelenség nem új keletű, az utóbbi hetek felfokozott hangulata miatt az állásinterjúkon nemcsak a szakmai tudás nyom sokat a latban, hanem a politikai hovatartozás is.

Ha valaki mosóport, üdítőitalt árul, nem fontos ez a kérdés, ám azoknál a vállalatoknál, ahol a politika befolyásolja a működést - főleg a vezetői posztokra pályázóknál -, meghatározó, hogy milyen nézeteket vallanak - mondta a Világgazdaságnak Lukács Zsolt. A Telkes Zrt. ügyvezető partnere hozzátette: a leglényegesebb azonban az a szubjektív tényező, hogy a felső vezető vagy az interjúztató milyen pártállású, melyik politikai irányvonallal szimpatizál.

A hasonló elvűség valóban meghatározó lehet egyes vállalatoknál két azonos kvalitású szakember felvételiztetésekor, ha kideríthető, hogy milyen nézeteket vall, biztosan a vállalati vagy személyes preferenciáiknak megfelelőt választják - mondta Sághy András, a Kienbaum Hungary ügyvezető igazgatója. A szakember szerint a vállalat tulajdonosi szerkezete is befolyásolja ezt a kiválasztási szempontot: míg az állami tulajdonú cégeknél ez lényeges lehet, addig a multinacionális vállalatoknál kevésbé.

Gazdasági kontextusban

Sághy András saját ügyfélkörénél egyébként nem tapasztalta, hogy az utóbbi időben megnőtt volna az igény a politikai hovatartozás kiderítésére, elmondása szerint sem ő, sem tanácsadói nem faggatják erről interjúztatáskor a felső vezetőket. Bár a szociális háló, a gondolkodásmód milyenségének és minőségének jelentősége van egy-egy állás elnyerésében, a politikai mint téma legfeljebb gazdasági kontextusban kerül elő a beszélgetések során.

Milyen újságot olvas/televíziót néz?, Hogyan értékeli az elmúlt hetek politikai eseményeit?, Mi a véleménye a megszorító csomagról?, Melyik pártnak milyen tanácsokat adna a jelenlegi konfliktusos helyzet kezelésére? - ezek mind olyan kérdések, amelyekkel gyorsan kinyomozható a politikai irányultság. A hazai szabályzók értelmében jogsértést követ el az a vállalat, amely a politikai vélemény, hovatartozás miatt diszkriminál például egy munkavállalót. Ezek a kérdések azonban önmagukban nem diszkriminatívak, kivéve, ha az elhangzó válaszok miatt esik el valaki egy állástól - mondta Demeter Judit, az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) elnöke. Hozzátette: ilyen esetben nagyon nehéz a bizonyítási eljárás, hisz kellene egy másik pályázó, akit a másfajta válaszok miatt viszont alkalmaztak. Az EBH egyébként novemberben kiad egy állásfoglalást, hogy mik azok az állásinterjú-kérdések, amelyek diszkriminatívak.

Állami megrendelésekért

A közszféra szervein és intézményein túl a versenyszférában azoknál a vállalatoknál lehetnek még fontosak a politikai kapcsolatrendszert kiépített munkatársak, ahol a cég állami megrendelésekért, forrásért indul - hangsúlyozta Tokár Péter. A Tesk Tanácsadó Kft. ügyvezetője kiemelte: ezek a pályázók azonban legtöbbször "ügyesek", vagyis minden oldallal kapcsolatban állnak.

Takács Annamária szervezeti tanácsadó, pszichológus szerint több társaság a referenciák ellenőrzésével deríti ki, milyen politikai nézeteket vall a jelölt. Véleménye szerint akkor is jelentősége van ennek a témának, ha a vállalati érdekeken, a tulajdonosi háttéren túl úgy alakult, hogy a cégen belül lévő dolgozók egy oldalon állnak, ez - főleg kisméretű vállalkozásoknál - véletlenszerű is lehet. Ugyanis ha más elveket valló kolléga kerül közéjük, kínos viták, sőt eredményességet gátló konfliktusok gerjedhetnek.

Előítélet-tréning

Ezt támasztja alá a Dalhousie Egyetem két évvel ezelőtt készített felmérése is, amely 80 kanadai vállalat 500 dolgozóját faggatta arról, hogy a munkahelyeken a vallási, politikai és faji hovatartozás mennyire okoz problémákat. A megkérdezettek kétharmada állította, hogy a politikai véleménykülönség gyakori vitaforrás, sőt a válaszadók nyolcvan százaléka evidensnek tartotta, hogy olyan kollégát vegyen fel a cég, mint amilyen pártszimpatizáns ő maga is.

Magyarországon a Merényi és Társai Képzési és Tanácsadó Kft. már korábban kifejlesztett egy úgynevezett előítélet-tréninget, amelynek tematikája kifejezetten a szervezeten belüli különböző értékrendszerek elfogadását, illetve a más-más világnézetű munkatársak együttműködését segíti. A Világgazdaságnak most jelezték, érthetetlen módon sem a választások idején, sem a mostani helyzetben nem igényelték a cégek ezt a konfliktuskezelő módszert.