Auguszta
-3 °C
2 °C

Nehéz lesz tetten érni az állobbistákat

2006.08.11. 08:30
Szeptember 1-étől lép életbe a lobbitörvény. Az igazolványok kiadása - ötezer forintért - napokon belül elkezdődik. Aki engedély nélkül lobbizik, tízmilliós büntetésre is számíthat. A nyilvántartott lobbistákat is szigorúan ellenőrzik majd.

Az első alkalommal még nem kell attól tartania a nyilvántartásba nem vett lobbizónak, hogy a törvény szerinti maximális 10 millió forintos bírságot vetik ki rá. Egy „visszaeső” azonban könnyen elérheti a büntetési tétel plafonját.

Kezdődik a listázás

A lobbitörvény végrehajtási rendelete a törvénnyel együtt szeptember 1-jén lép hatályba. A rendelet a következő hetekben lesz nyilvános, ekkortól érkezhetnek a kérelmek a lobbilistára való felvételre és a lobbiigazolvány kiváltására. Egyelőre nem lehet megmondani, hogy valójában milyen szervezetek kívánják majd lobbistaként bejegyeztetni magukat, s hányan váltják ki az ötezer forintba kerülő, visszavonásig érvényes igazolványt.

A Központi Igazságügyi Hivatalban – amely a lobbilistát vezeti majd – azt közölték, hogy aki a jövőben igazolvány nélkül lobbizik, az 10 millió forintig terjedő bírságra számíthat. A hivatal által kiszabott bírságok megállapításánál minden – a lobbitörvényben előírt – körülményt figyelembe vesznek: a jogsértés súlyát, annak célját és az időtartamát is.

Amennyiben a bejegyzett érdekkijáró megsérti a lobbitörvény előírásait (például a törvényben megengedettnél nagyobb reprezentációs ajándékot ad, vagy a törvény tilalma ellenére visszaél az általa megszerzett információval), törlik a nyilvántartásból, és először egy évre eltiltják a lobbitevékenység folytatásától.

Mint a lakcímkártya

Előreláthatólag nem lesz könnyű „tetten érni” az engedély nélkül lobbizókat vagy azokat, akik megszegik a törvényt, s nehéz lesz ennek a bizonyítása is. Vélhetően a különféle állampolgári bejelentésekből lehet majd kiindulni, illetve a lobbista és a közhatalmi döntéshozó szervezet által a hivatalnak negyedévente kötelezően leadandó tájékoztatók szolgáltatják a vizsgálatok információit.

A napokban megjelenő végrehajtási rendeletből kiderül, milyen is lesz a lobbinyilvántartás, mik lesznek a bírságok szorzószámai, s miként fog kinézni a lobbiigazolvány. Utóbbi a lakcímkártyához hasonló, fóliázott, a lobbista fényképét tartalmazó, sorszámozott igazolvány lesz.

A hivatalos lobbizás egyébként a törvény hatálybalépését követően megindult közhatalmi döntésekre irányulhat majd, azaz olyan ügyekben lehet ezt a tevékenységet folytatni, amelyek előkészítése még csak ezután indul. Úgy tudni, a bírságokból befolyó összeg 20 százaléka a hivatalt illeti, a fennmaradó rész a központi költségvetésbe folyik be.