Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Konkurensei a versenyhivatalnál jelentették fel az Allianzt

2004.11.04. 12:49
Nem indít eljárást a Gazdasági Versenyhivatal az Allianz Biztosító ellen - közölte a szervezet lapunkkal. A versenytársak azt kifogásolják, hogy a biztosító nem tett közzé határidőre régi ügyfeleinek jövő évre vonatkozó kötelezőbiztosításának tarifáját. A GVH szerint azonban nem áll fenn sem a fogyasztók megtévesztésének, sem erőfölénnyel való visszaélés gyanúja.
A Gazdasági Versenyhivatal akkor indít hivatalból versenyfelügyeleti eljárást, ha olyan tevékenységet, magatartást vagy állapotot észlel, amely a versenytörvény rendelkezéseit sértheti. Persze csak akkor indul eljárás, ha az a GVH hatáskörébe tartozik, és a közérdek védelme az eljárás lefolytatását szükségessé teszi - tájékoztatta az Indexet a versenyhivatal.

A GVH rendelkezésére álló információk szerint az Allianz Hungária Biztosító Rt. kifogásolt magatartása a versenytársak szerint az, hogy elmulasztotta határidőben közzétenni régi ügyfeleinek jövő évre érvényes tarifáit.

A gépjármű kötelező felelősségbiztosítás díjainak közzétételét kormányrendelet írja elő. A rendeletben előírtaknak megfelelő közzététel ellenőrzése és megítélése nem tartozik a GVH versenytörvény szerinti feladat- és hatáskörébe.

Nem élt vissza

Ebben az esetben a GVH csak az erőfölénnyel való visszaélés és a fogyasztó megtévesztése miatt indíthat eljárást. Egyrészt a gépjármű kötelező felelősségbiztosítás piaca egy olyan erős versenypiac, amelyen a legnagyobb részesedéssel rendelkező Allianz Hungária Biztosító Rt. sincs a versenytörvényben definiált gazdasági erőfölényes helyzetben. A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás egy olyan sajátos termék, amelyben a fogyasztó évente dönthet a jövő évre számára legkedvezőbb biztosítás választásáról.

Ebből következően még a "fogvatartott fogyasztó" speciális esete sem merülhet fel. Nem létező erőfölénnyel pedig nem lehet visszaélni.

Az Allianz két országos napilapban közzétette a jövő évi tarifákat. A GVH szerint az is világosan szerepel, hogy a már meglévő ügyfelek egyedi értesítést kapnak. Sem ennek a sajtóban közzétett tájékoztatásnak, sem a honlapnak a tartalmával kapcsolatban nem merült fel olyan információ, tény, ami azok valósságát megkérdőjelezné. Ezért a fogyasztók megtévesztésének gyanúja sem merült fel.

Abban az esetben azonban, ha a GVH-hoz bejelentés érkezik, és ezáltal új tények kerülnek a GVH birtokába, akkor azt a hivatal a lehető legrövidebb időn belül megvizsgálja és dönt a versenyfelügyeleti eljárás megindításáról.