Valér
2 °C
8 °C

Kötelezők miatt bírságolták meg az Allianzt

2004.11.05. 11:59
A PSZÁF egymillió forintra bírságolta az Allianz Biztosítót, amiért nem tette közzé a régi ügyfelekre vonatkozó kötelezőbiztosítási díjakat. Ezen kívül arra is kötelezte a biztosítótársaságot, hogy három napon belül pótolja a hiányt.
Egymillió forint bírságot kell fizetnie az Aliianz Biztosítónak, mert a Pénzügyi Szervek Állami Felügyelete szerint nem tett eleget törvényben előírt tájékoztatási kötelezettségének a jövő évi kötelezőbiztosítások díjával kapcsolatban. A PSZÁF arra kötelezte a biztosítót, hogy három napon belül valamennyi - nem csak a 2005. évi kockázatviselési kezdetű - szerződését illetően tegye közzé két országos napilapban. Az új közzétételben azt is jelezniük kell, mennyiben térnek el az előző megjelenéstől.

A PSZÁF indoklása szerint a biztosítóknak jogszabály írja elő, hogy a biztosítási feltételeket két országos napilapban október 30-ig közzétegye. Az ügyfelek ugyanis harminc nappal az új biztosítási év kezdete előtt, vagyis november végéig biztosítót válthatnak.

Hátrányos a fogyasztóknak

Az Allianz a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása 2005. évre vonatkozó díjtarifáit két országos napilapban közzétette, de a díjtarifákat csak a 2005. évi kockázatviselési kezdetű szerződésekre tartalmazza. A 2004-ben már a biztosítónál lévő ügyfelek szerződéseinek módosításáról, a díjak változásáról egyedi értesítést kapnak.

A PSZÁF szerint azonban az egyedi értesítés nem pótolja a közzétételt. Emiatt sérülnek a biztosítottak érdekei, mert a 2005. évi díjtarifák megismerése, illetve a szerződés felmondására nyitva álló határidő közötti időtartam a jogszabályi előírások ellenére indokolatlanul megrövidül.

A Gazdasági Versenyhivatal csütörtökön közölte, hogy nem indítanak eljárást az Allianz ellen. A hivatal csak két ügyben vizsgálódhat: erőfölénnyel való visszaélés és fogyasztók megtévesztése. A versenyhivatal szerint egyik gyanúja sem merül fel.