Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hivatalosan véget ért az almacsata

2008.09.04. 16:45
Aláírta az ipari alma felvásárlási áráról és az állami támogatásról szóló megállapodást Gráf József agrárminiszter a gazdálkodókat képviselő Magosz vezetőivel, ezzel egy időre hivatalosan is véget ért az almacsata. A kisebb feldolgozók tiltakoznak a megegyezés ellen a szerintük irreálisan magas 9 eurócentes ár miatt.

Aláírta az ipari alma felvásárlási áráról és az állami támogatásról szóló megállapodást Gráf József agrárminiszter a Magosz vezetőivel, ezzel egy időre hivatalosan is véget ért az almacsata. Mint korábban lapunk is megírta, az ipari alma kilójáért a piac 50-60 százalékát birtokló Agrana minimum 9 eurócentet fizet, az agrártárca pedig a termelők tavalyi többletkiadásai miatt hektáronként mintegy 70 ezer forinttal támogatja a termelőket, az összeget még az idén megkapják.

A másik nagy felvásárló, a 15-20 százalékos piacrészesedéssel rendelkező Rauch a hét végéig gondolkodik, hogy elfogadja-e ezt a felvásárlási árat. A Magosz és a minisztérium szerint miután a Lengyelországban a feldolgozók által elfogadott minimum felvásárlási ár is hasonló mértékű, a többi magyarországi feldolgozó sem utasíthatja ezt vissza.

Gráf József ismertette: a de minimis támogatás keretében nyújtott, hektáronkénti 70 ezer forint azoknak a termelőknek jár, akik ipari léalmaként értékesítik terméküket feldolgozóknak. A támogatások felső határa három évre 7500 euró, így akik tavaly már a fagykárok enyhítésére kaptak ebből a keretből, most annyival kevesebbhez juthatnak. A lapunk tegnapi becslésénél jóval kisebb, mintegy 1,5 milliárd forintot kitevő támogatást a minisztérium saját költségvetéséből, átcsoportosítással biztosítja.

A Magosz véleménye szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében "szociális robbanást" sikerült megelőzni a megegyezéssel, mivel itt az almatermesztés a megélhetés egyik forrása. Az Alma Terméktanács adatai szerint kb. 15 ezer család vesz részt a termelésben. A gazdálkodók szerint a 21,5 forintnál alacsonyabb árnál a léalma-termesztés került volna veszélybe Magyarországon, mivel ez még mindig körülbelül 9 forinttal alacsonyabb az önköltségnél.

A gazdálkodók a magyar felvásárlókkal is megkezdték az egyeztetéseket, eddig nem sok eredménnyel. Tavaly a fagy elvitte a magyar léalma jelentős részét, az almasűrítmény ára emelkedett és a feldolgozók 50-60 forintért vásároltak fel külföldről léalmát. Időközben azonban az olcsó kínai almasűrítmény lenyomta az árakat, ami veszteséget okozott a feldolgozóknak, ez azonban nem a termelők hibája, hanem egy rossz gazdasági döntésé - mondta Budai Gyula Magosz vezető.

Az aláírást megelőzően Gráf József elmondta, hogy lengyel kollégájával lépéseket tesz a kínai léalmasűrítmény kedvezményes vámtételének eltörléséért az Európai Unióban. A hosszú távú megoldás érdekében - a kínai sűrítményen túl - a miniszter kezdeményezi, hogy Magyarországhoz hasonlóan, más országokban is tiltsák meg a léalma savtartalmának citromsavval történő beállítását. A jelenlegi helyzet ugyanis szűkíti a magyar alma piaci lehetőségeit.

Tiltakoznak a kisebb feldolgozók a megállapodás ellen

A Magosz és a minisztérium optimista nyilatkozataival szemben a kisebb hazai feldolgozók (összesen öt cégről van szó) - amelyek együttesen a kapacitások 25-30 százalékával rendelkeznek - nem fogadják el a megállapodásban foglalt árat, szerintük a kb. 14-15 forintnak megfelelő 6 eurócent a tényleges világpiaci ár. A legnagyobb hazai vállalkozás, a szintén blokáddal fenyegetett 8-10 százalékos piacrészesedéssel bíró ESZAT Kft. ügyvezetője, Filep László a magyar cégek ellehetetlenítésével vádolta meg a minisztériumot, mivel szerinte a 9 eurócentes megállapodás a külföldi cég részéről feltehetően a piacszerzést szolgálja, mert ha a magyar tulajdonú cégek ellehetetlenülnek, egyedüli ipari almafeldolgozó maradhat.

Három hazai tulajdonú cég közös nyilatkozatban nyilvánította ki azon véleményét, hogy az ármegállapodás a piaci viszonyokba történő durva beavatkozás, amely az sérti a versenyhivatali törvényt is, és szerintük egyoldalú, a magyar cégek vesztét okozó diktátumot nem fogadják el. Filep László szerint a magyar tulajdonban lévő feldolgozócégek külön tárgyalási lehetőséget kértek az agrártárcától az ügyben, de azt a keddi budapesti egyeztetésen nem biztosították a számukra. Felajánlották, a legyártott sűrítményt vásárolja fel a magyar állam a világpiaci ár alapján történt számítások alapján, s próbálja értékesíteni, vagy két éven belül, a kamatokkal növelten visszavásárolják a gyártók a terméket.