Aliz
6 °C
14 °C

Valószínűleg vége az almaháborúnak

2008.09.03. 13:49
Felfüggesztették demonstrációjukat és megkezdték az elvonulást az almatermelők a tíz napja blokád alatt tartott feldolgozóüzemek elől, miután elfogadták az árral kapcsolatos megállapodást – közölte Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) igazgatója kora délután. A megegyezés 2,7 milliárd forintjába kerülhet a költségvetésnek, amely csak rövid távon orvosolja a termelők problémáját.

Az Agrana-Juice Magyarország Kft. anarcsi, illetve vásárosnaményi telephelye előtt demonstráló termelők ma délelőtt elfogadták a kedd esti budapesti megállapodásban foglaltakat. A gazdálkodók döntése alapján a Magosz vezetői csütörtökön délután egykor írják alá Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel a megállapodást – jelentette az MTI. A megállapodás elfogadásával együtt a gazdák felfüggesztették blokádjukat, s megkezdték elvonulásukat gépeikkel az üzemek elől. A termelők azért felfüggesztésről beszélnek, "mert a megállapodás még nincs aláírva, bármi történhet időközben", s egyébként is szeptember 15-ig szól az elfogadott bejelentésük a demonstráció helyszíneire.

A feldolgozók, a termelők és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium fővárosi egyeztetésén kedden este született megállapodás szerint az ipari almáért 9 eurócentet fizet majd kilogrammonként a magyarországi almatermelőknek az Agrana cég, amely a magyar piac 60 százalékának kapacitását birtokolja. A jelenlegi árfolyamon 21-22 forintos ár ugyan magasabb a demonstráció előtt ajánlott 15-20 forintnál, de jelentősen elmarad a termelők által eredetileg követelt 30 forinttól.

Valószínűleg emiatt az agrártárca a tavalyi fagykárok miatt jelentkező többletkiadások kompenzálásaként hektáronkénti 70 ezer forinttal támogatja a termelőket, amelyet még az idén megkapnak a gazdálkodók. A jelenlegi 39 ezer hektáros termőterülettel számolva ez kb. 2,7 milliárd forintjába fog a költségvetésnek kerülni. Az idén várható 500-520 ezer tonnás termést feltételezve ez kilónként 5-6 forintos támogatásnak felel meg, amivel együtt 27-28 forintra számíthatnak egy kiló almáért a termelők.

Budai Gyula kitért arra, hogy az almatermelők várják a Rauch Hungária Kft. álláspontját a megállapodásról, hiszen a másik jelentős feldolgozó cég a hét végéig kért gondolkodási időt a 9 eurócentes árral kapcsolatban. A magyar tulajdonú cégek közül - amelyek a keddi budapesti egyeztetésen azt közölték, hogy a jelenlegi piaci körülmények között nem tudják fizetni a 9 eurócentet - a mátészalkai ESZAT Kft.-vel tovább egyeztetnek a felvásárlási árról.

Az almatermelők augusztus 25-e óta demonstráltak Szabolcsban, s az anarcsi és a vásárosnaményi Agrana telephely mellett blokádőrökkel figyeltették a Rauch nyírmadai, valamint az ESZAT Kft. mátészalkai telephelyét is, amelyek önként vállalták, hogy a megállapodásig nem vásárolnak fel almát.

A megállapodás nem oldja meg az ágazat problémáit

Bodnár József, az Alma Terméktanács elnöke megérti a termelők demonstrációját, mivel tavalyi egy tragikus év volt, amikor sok termelőnek a rossz időjárás miatt gyakorlatilag nem volt bevétele Ezért sokan idénre ütemezték át hiteleiket, de az alacsony árak miatt képtelenek azt törleszteni, és nem tudják a 2007-es veszteségeket csökkenteni.

De szerinte a megállapodás nem oldja meg az ágazat alapvető problémáját, amelyet a rossz termelési szerkezet jelent. Miközben Európában mindenhol a minőségi almatermelésre törekednek, nálunk a termés döntő része csak ipari feldolgozásra alkalmas léalma minőségű, sokan eleve ezt a szintet célozzák meg. Az elöregedett ültetvényeken hektáronként maximum 10-15 tonnás termés érhető el, ami kevés a jövedelmezőséghez. Ennek következtében 1992 óta 2-3 év kivételével az almatermelők minden évben támogatásra szorulnak, ami nem tartható fenn a jövőben.

A régi ültetvények megszűntetése jelentős költségekkel jár, kb. egymillió forint hektáronként, amit a többség nem tud vállalni, így sokan kényszerűségből maradnak a piacon. Új, öntözéses, intenzív, 50-55 tonnás termésátlagot biztosító ültetvények kialakítása hektáronként 5,5 millió forintba kerül.

Az ültetvényfejlesztések nem kerülhetők el, mivel csak a minőségi étkezési alma termelése jelentheti a kiutat. Bár néhány nagyobb almatermelő saját kézbe vette a feldolgozást, és natúr almalevet gyárt, ez nem járható út a többség számára. A natúr almalé piaca kicsi, mivel drágább, mint a sűrítményből előállított dobozos almalé, ezért főleg csak helyben tudják értékesíteni. Erős marketinggel ugyan növelni lehet a keresletet (mivel drágább, de jobb minőségű és egészségesebb), pl. iskolákban, közétkeztetésben, de ha sokan belépnek ide, akkor ez a piaci szegmens is túltelítetté válhat . Sűrítménygyártó üzemek létrehozása a termelők összefogásával a magas beruházási költségek miatt nem reális. Egyébként az étkezési alma termelése során úgyis óhatatlanul keletkezik léalma, amelyet a sűrítményeket előállító üzemek feldolgozhatnak

Bodnár József értetlenségét fejezte ki amiatt is, hogy az Agrana, amely az elmúlt években jelentős erőfeszítéseket tett az alapanyag-termelés biztosítása érdekében az integrált termelés kiépítésére, miért nem biztosít olyan árat a termelőknek, hogy megérje nekik a rendszerben maradni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?