Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Valószínűleg vége az almaháborúnak

2008.09.03. 13:49
Felfüggesztették demonstrációjukat és megkezdték az elvonulást az almatermelők a tíz napja blokád alatt tartott feldolgozóüzemek elől, miután elfogadták az árral kapcsolatos megállapodást – közölte Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) igazgatója kora délután. A megegyezés 2,7 milliárd forintjába kerülhet a költségvetésnek, amely csak rövid távon orvosolja a termelők problémáját.

Az Agrana-Juice Magyarország Kft. anarcsi, illetve vásárosnaményi telephelye előtt demonstráló termelők ma délelőtt elfogadták a kedd esti budapesti megállapodásban foglaltakat. A gazdálkodók döntése alapján a Magosz vezetői csütörtökön délután egykor írják alá Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel a megállapodást – jelentette az MTI. A megállapodás elfogadásával együtt a gazdák felfüggesztették blokádjukat, s megkezdték elvonulásukat gépeikkel az üzemek elől. A termelők azért felfüggesztésről beszélnek, "mert a megállapodás még nincs aláírva, bármi történhet időközben", s egyébként is szeptember 15-ig szól az elfogadott bejelentésük a demonstráció helyszíneire.

A feldolgozók, a termelők és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium fővárosi egyeztetésén kedden este született megállapodás szerint az ipari almáért 9 eurócentet fizet majd kilogrammonként a magyarországi almatermelőknek az Agrana cég, amely a magyar piac 60 százalékának kapacitását birtokolja. A jelenlegi árfolyamon 21-22 forintos ár ugyan magasabb a demonstráció előtt ajánlott 15-20 forintnál, de jelentősen elmarad a termelők által eredetileg követelt 30 forinttól.

Valószínűleg emiatt az agrártárca a tavalyi fagykárok miatt jelentkező többletkiadások kompenzálásaként hektáronkénti 70 ezer forinttal támogatja a termelőket, amelyet még az idén megkapnak a gazdálkodók. A jelenlegi 39 ezer hektáros termőterülettel számolva ez kb. 2,7 milliárd forintjába fog a költségvetésnek kerülni. Az idén várható 500-520 ezer tonnás termést feltételezve ez kilónként 5-6 forintos támogatásnak felel meg, amivel együtt 27-28 forintra számíthatnak egy kiló almáért a termelők.

Budai Gyula kitért arra, hogy az almatermelők várják a Rauch Hungária Kft. álláspontját a megállapodásról, hiszen a másik jelentős feldolgozó cég a hét végéig kért gondolkodási időt a 9 eurócentes árral kapcsolatban. A magyar tulajdonú cégek közül - amelyek a keddi budapesti egyeztetésen azt közölték, hogy a jelenlegi piaci körülmények között nem tudják fizetni a 9 eurócentet - a mátészalkai ESZAT Kft.-vel tovább egyeztetnek a felvásárlási árról.

Az almatermelők augusztus 25-e óta demonstráltak Szabolcsban, s az anarcsi és a vásárosnaményi Agrana telephely mellett blokádőrökkel figyeltették a Rauch nyírmadai, valamint az ESZAT Kft. mátészalkai telephelyét is, amelyek önként vállalták, hogy a megállapodásig nem vásárolnak fel almát.

A megállapodás nem oldja meg az ágazat problémáit

Bodnár József, az Alma Terméktanács elnöke megérti a termelők demonstrációját, mivel tavalyi egy tragikus év volt, amikor sok termelőnek a rossz időjárás miatt gyakorlatilag nem volt bevétele Ezért sokan idénre ütemezték át hiteleiket, de az alacsony árak miatt képtelenek azt törleszteni, és nem tudják a 2007-es veszteségeket csökkenteni.

De szerinte a megállapodás nem oldja meg az ágazat alapvető problémáját, amelyet a rossz termelési szerkezet jelent. Miközben Európában mindenhol a minőségi almatermelésre törekednek, nálunk a termés döntő része csak ipari feldolgozásra alkalmas léalma minőségű, sokan eleve ezt a szintet célozzák meg. Az elöregedett ültetvényeken hektáronként maximum 10-15 tonnás termés érhető el, ami kevés a jövedelmezőséghez. Ennek következtében 1992 óta 2-3 év kivételével az almatermelők minden évben támogatásra szorulnak, ami nem tartható fenn a jövőben.

A régi ültetvények megszűntetése jelentős költségekkel jár, kb. egymillió forint hektáronként, amit a többség nem tud vállalni, így sokan kényszerűségből maradnak a piacon. Új, öntözéses, intenzív, 50-55 tonnás termésátlagot biztosító ültetvények kialakítása hektáronként 5,5 millió forintba kerül.

Az ültetvényfejlesztések nem kerülhetők el, mivel csak a minőségi étkezési alma termelése jelentheti a kiutat. Bár néhány nagyobb almatermelő saját kézbe vette a feldolgozást, és natúr almalevet gyárt, ez nem járható út a többség számára. A natúr almalé piaca kicsi, mivel drágább, mint a sűrítményből előállított dobozos almalé, ezért főleg csak helyben tudják értékesíteni. Erős marketinggel ugyan növelni lehet a keresletet (mivel drágább, de jobb minőségű és egészségesebb), pl. iskolákban, közétkeztetésben, de ha sokan belépnek ide, akkor ez a piaci szegmens is túltelítetté válhat . Sűrítménygyártó üzemek létrehozása a termelők összefogásával a magas beruházási költségek miatt nem reális. Egyébként az étkezési alma termelése során úgyis óhatatlanul keletkezik léalma, amelyet a sűrítményeket előállító üzemek feldolgozhatnak

Bodnár József értetlenségét fejezte ki amiatt is, hogy az Agrana, amely az elmúlt években jelentős erőfeszítéseket tett az alapanyag-termelés biztosítása érdekében az integrált termelés kiépítésére, miért nem biztosít olyan árat a termelőknek, hogy megérje nekik a rendszerben maradni.