Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Velünk van a legtöbb baj az EU-ban

2006.07.13. 08:50
Súlyos kritikát fogalmazott meg a német Die Weltnek nyilatkozó uniós pénzügyi biztos a magyar államháztartásról. Joaquín Almunia, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa szerint rosszabb a helyzetünk, mint a lengyeleké, így jelenleg a teljes Európai Unióban a magyar államháztartás helyzete a leginkább problémás.

A Die Welt kérdésére, miszerint mikor fognak a további új EU-tagok az euró-zóna tagjává válni, Almunia úgy reagált: "Lengyelország esetében nem tudom. Ezt a lengyel kormánynak kell megválaszolnia. A Cseh Köztársaság 2010-ben szeretne belépni. Magyarország szintén."


Joaquín Almunia
A ma megjelent interjúban a biztos kijelentette: "a magyar kormány szeptemberben Brüsszelben akarja elmagyarázni, hogy hogyan képzeli el maga számára az euró-bevezetési menetrendet. Ebből a szempontból Magyarország nagyobb problémát jelent Lengyelországnál, mivel nekik (magyaroknak) még egy nagy államháztartási hiányuk van".

Almunia megítélése szerint a Stabilitási és Növekedési Paktum mintegy egy éve történt reformja kellő eredményeket hozott, számos euró-zóna tagállam jól halad az államháztartási hiány korrigálása terén. Hozzátette: most a megelőző mechanizmus erősítéséről van szó, azaz jó időkben tartalékot kell képezni az államháztartásban, hogy rossz időkben se lépje át az adott ország a 3%-os deficitkritériumot.

A biztos Litvánia kapcsán megjegyezte: az euró-zóna bővítése abban az esetben folytatódik, ha az adott jelentkező ország minden csatlakozási kritériumot teljesít.