Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Almunia erősíti a forintot

2006.07.27. 11:02
A magyar kormány szigorú és komoly stratégiát, valamint intézkedéscsomagot fogadott el a túlzott deficit lefaragására - mondta Joaquín Almunia, az unió gazdasági és monetáris biztosa. Bár a dicséret mellett enyhe kritikát jelent az a fél mondat, hogy ezt most első alkalommal jelentheti ki, a még a keddi Gyurcsány-Almunia találkozó előtt készült interjú lökést adott a forintnak.

A 271 forint/eurós árfolyam alá erősödött a forint a bankközi devizapiacon azt követően, hogy a Figyelőben megjelent egy interjú Joaquín Almuniával, az Európai Unió gazdasági és monetáris biztosával. Almunia a beszélgetés során - amelyet még a Gyurcsány Ferenccel folytatott keddi találkozója előtt rögzítettek - azt mondta, most első alkalommal jelentheti ki, hogy a magyar kormány szigorú és komoly stratégiát és intézkedéscsomagot fogadott el a túlzott mértékű hiány lefaragására.


Almunia simogat

Az uniós biztos szavai több okból is meglepőek. Egyrészt ő az, aki korábban rendszerint a diplomációban szokatlanul kemény kritikával illette a magyar költségvetési politikát. Legutóbb két hete, egy német lapnak adott interjújában éreztette: az új EU-tagállamok közül velünk van a legtöbb baj, amikor azt mondta: "Magyarország nagyobb problémát jelent Lengyelországnál, mivel nekik még nagy államháztartási hiányuk is van". Másrészt londoni elemzők épp az interjú megjelenésének napján, csütörtökön tették közzé azt a véleményüket, hogy Magyarország lemondott a 2010-es euróról.

Az interjúban Almunia hangsúlyozta, hogy egyelőre nem ismeri részleteiben a kormánynak a költségvetés bevételi és kiadási oldalát érintő intézkedéseit. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az intézkedéscsomag nemcsak hiteles, hanem összhangban áll a bizottság által közzétett növekedési előrejelzésekkel is. A biztos azonban - részben osztva az elemzők által már megfogalmazott kritikákat - felhívta a figyelmet arra: "a költségvetési kiigazítások tartósabbak és biztosabbak, ha a büdzsé kiadási oldalát célozzák".

Egyelőre úgy tűnik, a biztos szavai erősítik a forintot. Az euró ára reggel a 272,50 forintos szintről indult a bankközi kereskedésben, de 10 órára a 270,59 forintos szintre süllyedt az uniós pénz ára. A forint erősödése ekkor azonban megtört, bár fél tizenegykor még 270,71 forinton állt az euró, 11-kor már, ha kis mértékben is, de ismét 271 forint fölött (271,04 forinton) volt az árfolyam.

Aztán délután fél négy tájban 271,00/10 forinton jegyezték az eurót. A kereskedők a közép-európai régió devizapiacain pozitív hangulatról számoltak be, ehhez hozzájárult, hogy a térség jegybankjai közül a magyar, a szlovák és a cseh is kamatot emelt a héten. A dollár jegyzése délután 212,10/30 forinton állt, jóval a szerdai 216,55/75 forint alatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?