Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Almunia erősíti a forintot

2006.07.27. 11:02
A magyar kormány szigorú és komoly stratégiát, valamint intézkedéscsomagot fogadott el a túlzott deficit lefaragására - mondta Joaquín Almunia, az unió gazdasági és monetáris biztosa. Bár a dicséret mellett enyhe kritikát jelent az a fél mondat, hogy ezt most első alkalommal jelentheti ki, a még a keddi Gyurcsány-Almunia találkozó előtt készült interjú lökést adott a forintnak.

A 271 forint/eurós árfolyam alá erősödött a forint a bankközi devizapiacon azt követően, hogy a Figyelőben megjelent egy interjú Joaquín Almuniával, az Európai Unió gazdasági és monetáris biztosával. Almunia a beszélgetés során - amelyet még a Gyurcsány Ferenccel folytatott keddi találkozója előtt rögzítettek - azt mondta, most első alkalommal jelentheti ki, hogy a magyar kormány szigorú és komoly stratégiát és intézkedéscsomagot fogadott el a túlzott mértékű hiány lefaragására.


Almunia simogat

Az uniós biztos szavai több okból is meglepőek. Egyrészt ő az, aki korábban rendszerint a diplomációban szokatlanul kemény kritikával illette a magyar költségvetési politikát. Legutóbb két hete, egy német lapnak adott interjújában éreztette: az új EU-tagállamok közül velünk van a legtöbb baj, amikor azt mondta: "Magyarország nagyobb problémát jelent Lengyelországnál, mivel nekik még nagy államháztartási hiányuk is van". Másrészt londoni elemzők épp az interjú megjelenésének napján, csütörtökön tették közzé azt a véleményüket, hogy Magyarország lemondott a 2010-es euróról.

Az interjúban Almunia hangsúlyozta, hogy egyelőre nem ismeri részleteiben a kormánynak a költségvetés bevételi és kiadási oldalát érintő intézkedéseit. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az intézkedéscsomag nemcsak hiteles, hanem összhangban áll a bizottság által közzétett növekedési előrejelzésekkel is. A biztos azonban - részben osztva az elemzők által már megfogalmazott kritikákat - felhívta a figyelmet arra: "a költségvetési kiigazítások tartósabbak és biztosabbak, ha a büdzsé kiadási oldalát célozzák".

Egyelőre úgy tűnik, a biztos szavai erősítik a forintot. Az euró ára reggel a 272,50 forintos szintről indult a bankközi kereskedésben, de 10 órára a 270,59 forintos szintre süllyedt az uniós pénz ára. A forint erősödése ekkor azonban megtört, bár fél tizenegykor még 270,71 forinton állt az euró, 11-kor már, ha kis mértékben is, de ismét 271 forint fölött (271,04 forinton) volt az árfolyam.

Aztán délután fél négy tájban 271,00/10 forinton jegyezték az eurót. A kereskedők a közép-európai régió devizapiacain pozitív hangulatról számoltak be, ehhez hozzájárult, hogy a térség jegybankjai közül a magyar, a szlovák és a cseh is kamatot emelt a héten. A dollár jegyzése délután 212,10/30 forinton állt, jóval a szerdai 216,55/75 forint alatt.