Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Államreform fizetett hirdetésben

2006.06.06. 08:41
Izgalmas projekteket ígér leendő csapata tagjainak Draskovics Tibor. A volt pénzügyminiszter az államreform-bizottság munkájához keres szakértőket, és egyebek mellett fizetett hirdetésekben is invitálja majdani munkatársait, akik azonban nem várhatnak évtizedekre szóló munkát.

Fizetett hirdetésben is keresi majd Draskovics Tibor az államreform-bizottság mellett működő, körülbelül húszfős csapat leendő tagjait. Mint elmondta: alelnöke lesz a bizottságnak, amelynek elnöke Gyurcsány Ferenc.

A miniszterekből és külsős szakértőkből álló testület mellett dolgozik majd egy titkárság, amelyet szintén Draskovics Tibor vezet. A titkárság javaslatokat készít vagy megrendeli azokat a misztériumoktól, de a piacról is „vásárol” szakértői elemzéseket a egészségügy, az oktatás, a közigazgatás, az önkormányzatok, a munkaerőpiac és a nyugdíjrendszer területéről.

Az adózással kapcsolatos kérdések továbbra is a Pénzügyminisztérium hatáskörében maradnak; a reformlépések adózással összefüggő ügyei kerülnek a bizottság elé. Az elemzésekből javaslatok (jogszabálytervezetek, a tervezés-végrehajtás részletes tervei) születnek, ezekkel foglalkozik a reformbizottság. Ha megvitatta és a kormányfő a tervekre áldását adta, azok a kormány elé kerülnek, ha pedig jogszabályalkotás is szükséges, az előterjesztést a parlament elé viszik. A bizottság operatív munkára, akár heti ülésezésre készül – mondta Draskovics Tibor.

Az államreform-bizottság leendő alelnöke hozzátette: a hivatalba lépő új kormány egyik első ülésén alkotják meg a bizottság létrehozásához szükséges rendeletet. De minden alkotmányos keretek között történik – fogalmazott. A következő időszakban azonban olyan léptékű átalakításokat készítenek elő, amelyek irányát nem lehet a klasszikus minisztériumi logikában meghatározni. „Nem a minisztériumok helyett vagy ellen fogunk dolgozni, a tudás együtt marad, csak intézményes keretet kap” – jelentette ki Draskovics Tibor.

A reformbizottság leendő alelnöke már ma munkába áll, elkezdi a Miniszterelnöki Hivatalon belül felálló titkárság tagjait keresni. Jelentkezhetnek közigazgatásban dolgozók, de olyanok is, akik azon kívül tevékenykednek, ám „képesek új megoldások megtalálására”. Az álláslehetőség nem évtizedekre szól, de aki bekerül – Draskovics Tibor szerint – „izgalmas projektben vehet részt”.