Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Inkasszózhatnak az alvállalkozók

2006.07.19. 17:33
A kormány szerdán döntött a közbeszerzési törvény módosításáról - mondta a kabinet ülése után Batiz András. A körbetartozások felszámolása érdekében a kabinet az alvállalkozóknak jogot ad az inkasszóra, és most már a fővállalkozók legkisebb beszállítóit is védi.

Keményebb szabályokra kell számítaniuk a közbeszerzési törvény módosításának hatályba lépése után a közbeszerzési eljárások nyerteseinek. Eddig ugyanis a törvény csak az államot kötelezte, hogy határidőre - harminc, uniós pénzzel megvalósuló beruházások esetén hatvan napon belül - fizessen, mostantól a fővállalkozókat is rákényszerítik erre.

A kabinet által elfogadott törvényjavaslat szerint a fővállalkozónak a munka elkészültétől számított nyolc napon belül ki kell fizetnie az alvállalkozóját. Ha ez nem történik meg, az alvállalkozó azonnali inkasszót kérhet a fővállalkozó bankszámlájára. Az alvállalkozóknak emellett arra is joguk lesz, hogy a szerződésben kikössék az úgynevezett okmányos meghitelezés intézményét, ebben az esetben a fővállalkozó bankja fizet nekik, és majd a banknak kell behajtania a tartozást.

A lánctartozások felszámolása érdekében a szigorítás nemcsak a fővállalkozókra, hanem a munkát további alvállalkozóknak átadó alvállalkozókra is vonatkozik majd. A jogszabály a módosítás után minden alvállalkozót és beszállítót védeni fog; eddig ugyanis csak a legalább tíz százalékos munkát végző cégeket sorolta az alvállalkozói körbe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!