Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Inkasszózhatnak az alvállalkozók

2006.07.19. 17:33
A kormány szerdán döntött a közbeszerzési törvény módosításáról - mondta a kabinet ülése után Batiz András. A körbetartozások felszámolása érdekében a kabinet az alvállalkozóknak jogot ad az inkasszóra, és most már a fővállalkozók legkisebb beszállítóit is védi.

Keményebb szabályokra kell számítaniuk a közbeszerzési törvény módosításának hatályba lépése után a közbeszerzési eljárások nyerteseinek. Eddig ugyanis a törvény csak az államot kötelezte, hogy határidőre - harminc, uniós pénzzel megvalósuló beruházások esetén hatvan napon belül - fizessen, mostantól a fővállalkozókat is rákényszerítik erre.

A kabinet által elfogadott törvényjavaslat szerint a fővállalkozónak a munka elkészültétől számított nyolc napon belül ki kell fizetnie az alvállalkozóját. Ha ez nem történik meg, az alvállalkozó azonnali inkasszót kérhet a fővállalkozó bankszámlájára. Az alvállalkozóknak emellett arra is joguk lesz, hogy a szerződésben kikössék az úgynevezett okmányos meghitelezés intézményét, ebben az esetben a fővállalkozó bankja fizet nekik, és majd a banknak kell behajtania a tartozást.

A lánctartozások felszámolása érdekében a szigorítás nemcsak a fővállalkozókra, hanem a munkát további alvállalkozóknak átadó alvállalkozókra is vonatkozik majd. A jogszabály a módosítás után minden alvállalkozót és beszállítót védeni fog; eddig ugyanis csak a legalább tíz százalékos munkát végző cégeket sorolta az alvállalkozói körbe.