Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Az AmCham 12 százalékos társasági adót javasol

2002.11.19. 09:43
Az amerikai befektetőket képviselő AmCham javaslata szerint a társasági adó 12 százalékra csökkentésével és a helyi adó 2004-es megszüntetésével rövid távon és EU-konform módon is megoldható volna a versenyképesség fenntartása és a befektetésösztönzés.
Magyarország versenyképességének fokozása érdekében a ciprusi és írországi gyakorlathoz hasonlóan a jelenlegi 18-ról 12 százalékra kellene csökkenteni a társasági adókulcsot 2004-től, a helyi iparűzési adót pedig meg kellene szüntetni - jelentette be Rencz Botond, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) adóalbizottságának elnöke a szervezet hétfői konferenciáján.

A lépés ugyanis tőkét hozna Magyarországra, növelné a befolyó társasági adót, mivel a multinacionális vállalatok további tevékenységeiket Magyarországra helyezhetnék át - szól az indoklás. A kamara szerint a befektetések ösztönzése érdekében meg kellene szüntetni a helyi iparűzési adót.

Magyarországnak emellett lehetőség szerint ragaszkodnia kell ahhoz, hogy a csatlakozás után is fenntartsa a magyarországi befektetőknek már odaítélt adókedvezményeket - véli az AmCham.

A PM szerint 300 milliárdos bevételkiesést hozna

A pénzügyi tárca illetékese szerint a társasági adó 6 százalékpontos csökkentése évente mintegy 300 milliárd forint nagyságrendű kiesést jelentene a költségvetésnek. Ezt a befektetések megélénkülése csak 4-5 év múlva tudná kompenzálni. A helyi adó eltörlését pedig, az önkormányzatok önállóságának csorbítását elkerülendő, a tárca nem vállalja fel.

Ráadásul ekkora érvágást az önkormányzatok csak jelentős állami kompenzációval tudnának elviselni. A helyi adókból idén becslések szerint 250 milliárd forint önkormányzati bevétel várható.

Az AmCham javaslatára került be egyébként az idei adótörvénybe, hogy a kapott jogdíjak és a tőzsdei ügyletek nyereségének 50 százaléka csökkenti az adóalapot, s a kapcsolt vállalkozásoknak adott hitelek kamatkülönbözetének 50 százaléka szintén adóalap-csökkentő.