Árpád
-2 °C
3 °C

Az AmCham 12 százalékos társasági adót javasol

2002.11.19. 09:43
Az amerikai befektetőket képviselő AmCham javaslata szerint a társasági adó 12 százalékra csökkentésével és a helyi adó 2004-es megszüntetésével rövid távon és EU-konform módon is megoldható volna a versenyképesség fenntartása és a befektetésösztönzés.
Magyarország versenyképességének fokozása érdekében a ciprusi és írországi gyakorlathoz hasonlóan a jelenlegi 18-ról 12 százalékra kellene csökkenteni a társasági adókulcsot 2004-től, a helyi iparűzési adót pedig meg kellene szüntetni - jelentette be Rencz Botond, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) adóalbizottságának elnöke a szervezet hétfői konferenciáján.

A lépés ugyanis tőkét hozna Magyarországra, növelné a befolyó társasági adót, mivel a multinacionális vállalatok további tevékenységeiket Magyarországra helyezhetnék át - szól az indoklás. A kamara szerint a befektetések ösztönzése érdekében meg kellene szüntetni a helyi iparűzési adót.

Magyarországnak emellett lehetőség szerint ragaszkodnia kell ahhoz, hogy a csatlakozás után is fenntartsa a magyarországi befektetőknek már odaítélt adókedvezményeket - véli az AmCham.

A PM szerint 300 milliárdos bevételkiesést hozna

A pénzügyi tárca illetékese szerint a társasági adó 6 százalékpontos csökkentése évente mintegy 300 milliárd forint nagyságrendű kiesést jelentene a költségvetésnek. Ezt a befektetések megélénkülése csak 4-5 év múlva tudná kompenzálni. A helyi adó eltörlését pedig, az önkormányzatok önállóságának csorbítását elkerülendő, a tárca nem vállalja fel.

Ráadásul ekkora érvágást az önkormányzatok csak jelentős állami kompenzációval tudnának elviselni. A helyi adókból idén becslések szerint 250 milliárd forint önkormányzati bevétel várható.

Az AmCham javaslatára került be egyébként az idei adótörvénybe, hogy a kapott jogdíjak és a tőzsdei ügyletek nyereségének 50 százaléka csökkenti az adóalapot, s a kapcsolt vállalkozásoknak adott hitelek kamatkülönbözetének 50 százaléka szintén adóalap-csökkentő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?