Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Amerika álmainkban marad

2008.07.10. 14:15
Önök nagyon szeretnének halat enni a Nordsee láncban és kávét inni a Starbucksban. De még az amerikai Taco Bellt is szívesen látnák – derült ki a szavazásunkon. Ezen kívül annyian írtak nekünk, hogy visszavárják a Wendy's-t, hogy nem értjük, miért vonult ki a cég. Megnéztük azt is, a legtöbbet emlegetett külföldi étterem- és ruházati láncok közül melyiknél van esély, hogy itthon is megjelenik. Sajnos nem soknál.

Mely nemzetközi lánc Magyarországi megjelenésének örülne a legjobban – tettük fel a kérdést néhány nappal ezelőtt, és az eredmény bizony meglepett minket. Magyarországon nagyon kevés halat eszünk, sokkal kevesebbet, mint az átlag uniós polgárok, mégis a halételeket árusító Nordsee étteremláncot várják a leginkább olvasóink. A német lánc az első helyen végzett 3,67 ponttal (a lehetséges ötből). A jó hír, hogy állítólag most már tényleg megnyitnák első budapesti éttermüket.

Az amerikai Starbucksban is szívesen kávéznánk, 3,48 ponttal a második helyen végzett a lánc. Ők is nemsokára nyitnak Budapesten, ez már biztosra mondható. Főleg azután, hogy a legutóbbi hírek szerint hatszáz amerikai egységet kénytelenek bezárni és inkább a nemzetközi piacon próbálnak terjeszkedni.

Harmadik helyen a Taco Bell végzett 3,37 ponttal. Az itthon leginkább a filmekből ismert, mexikói ételeket árusító gyorsétteremlánc nagyon kevés helyen van jelen Európában. Leginkább az amerikai katonai támaszpontokon vannak éttermeik, így nem valószínű, hogy a közeljövőben Magyarországon terjeszkednének. A szavazásra feltett láncok közül a ruhagyártó Gap végzett a negyedik, a Hard Rock Cafe az ötödik, a kozmetikai termékeket forgalmazó Body Shop a hatodik és az átmenetileg már nálunk is járt belga Quick gyorsbüfé a hetedik helyen.

Wendy's akar a nép

Nézzük most azokat a láncokat, melyeket mi kihagytunk, de az olvasóink említettek. Az első egyértelműen a Wendy's gyorsétteremlánc. Igazából nem is értjük, miért vonult ki a Wendy's Magyarországról, az olvasói leveleket látva az az érzésünk, ez volt minden idők legnépszerűbb étterme. Nagyon sokan sírják vissza, főleg a chillit és a "város legjobb hamburgereit". A cég gyorsan hagyta el az országot, 2001-ben még hét új étterem megnyitását jelentették be, a következő évben mégis kivonultak. Hét éttermet működtettek, népszerűek is voltak, a gond valószínűleg az lehetett, hogy a lánc drágább volt versenytársainál. Az éttermeket üzemeltető cég ellen felszámolást kértek hitelezői, így nem tudott a piacon maradni.

Az amerikai étteremlánc 1969-es alapítása után nagyon gyorsan sikeres lett, a legfőbb vonzereje az volt, hogy különbözött a McDonald's-tól és hagyományos hamburgereket árult. Mostanában azonban visszaesett a népszerűsége, többször is felmerült, hogy eladják a láncot, végül idén áprilisban az Arby's éttermeket üzemeltető csoport vette meg. A meglévő éttermek rosszul teljesítenek, sorra zárják be őket, igaz, újakat is nyitnak. Tavaly például 120 éttermet zártak be és 92-t nyitottak. Nem Magyarország az egyetlen ország, ahonnan kivonult a Wendy's. Nagy-Britanniában például kétszer is próbálta megvetni a lábát – először 1986-ben majd 1992-ben –, sikertelenül. Mindkétszer bezárták a boltokat, sok esetben a rivális McDonald's-nak adták el azokat.

Amerikai láncokat akarunk

A hamburgereseknél maradva, többen is említették a szintén amerikai Hardee's étteremláncot, levélíróink szerint ott kapni a legjobb burgereket. Az első Hardee's étterem 1960-ban nyílt Észak-Carolinában, azóta az Egyesült Államok negyedik legnagyobb gyorsétteremláncává nőtte ki magát. Az Egyesült Államokon kívül csak a Közel-Keleten vannak üzleteik. Korábban volt éttermük Németországban, Japánban, Ausztráliában, Hongkongban, de azok már bezártak. Ebből arra következtetünk, hogy egyhamar nem nyitnak éttermet Magyarországon.

Szintén amerikai, de a szendvicspiac egyik szereplője a Quizno's. Ők az itthon is ismert Subwayhez hasonló szendvicseket árulnak, de olvasóink szerint sokkal finomabbak az ételek, mert a szendvicseket megsütik. (Persze a Subwayben is lehet melegszendvicset kérni.) A Quizno's húsz országban van jelen, de Európában a kontinensen még nem terjeszkednek, csak Nagy-Britanniában és Írországban van egységük. Egyébként inkább a Közel-Keleten és Közép-Amerikában van sok üzletük.

Több Amerikát megjárt olvasónk szívesen látná itthon a Sonic étteremláncot, főleg a turmixaikat dicsérték. A drive-in étteremláncnak azonban csak Amerikában (és 2007 májusa óta Mexikóban) vannak éttermei, így nem várható megjelenése Magyarországon. De említették még az In-N-Out Burgert, a City Grillt, a Red Robint, a Carl's Juniort, a Cinnabont. Ez utóbbi péksüteményeket árul, egyelőre Amerikában és a Közel-Keleten vannak egységeik, Európában csak katonai bázosokon. A honlapjuk szerint többek között Magyarországra is várnak franchise-jelentkezőt, ehhez egymillió dollárt kellene valakinek befektetnie. A Donkin Donutsnak voltak egységei Magyarországon a kilencvenes években, de nem sikerült megmaradniuk, valószínűleg drága volt a fánkjuk a magyar közönségnek.

Ha már a pékségekről beszélünk, sokan hiányolják az igazán jó reggelizőhelyeket, szendvicsekkel, palacsintákkal, kávéval és süteményekkel. De középkategóriás családi éttermeket is szíesen látnánk, mint a Red Lobster, a Chilis, az Olive Garden.

Sokan említették a Pret a Manger (2007-től csak Pret) üzletláncot. 1986-ban két kollégiumi barát Sinclair Beecham és Julian Metcalfe alapította a láncot, igazán különleges ételeket árulnak, melyeket máshol nem találtak. Büszkék arra, hogy náluk minden friss, a megmaradt szendvicseket és egyéb ételeket a rászorulóknak adják, de soha nem tartanak meg semmit a következő napra. Jelenleg csak az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Hongkongban vannak egységeik, így nem valószínű, hogy a közeljövőben Magyarországon is megjelennek.

Autópálya-éttermek

Külföldi nyaralásokból nagyon sokan ismerik és szeretik az autópályák mentén található étteremláncokat, mint a Rosenberger, Landzeit, Autogrill vagy Mövenpick autósbüfék. Itthon még nincsenek jelen ezek a láncok, de az üzemanyagkereskedők egymás után nyitják meg benzinkútjaiknál az éttermeket.

A Mol például a Mövenpick Csoporthoz tartozó Marché Internationallal kötött szerződést és nyitotta meg első éttermeit a benzinkútjainál, de az OMV, Shell, Agip, Esso kutaknál is vannak kávézók, melegételek.

Ruhák és egyéb láncok

A ruházati cégek közül sokan látnák szívesen a Topshop/Topman üzleteit. Ez egy angol divatcég, honlapjuk szerint nagyon sok európai orszában van boltjuk, még Csehországban és Horvátországban (több városban is jelen vannak) is. Itthon még nincs boltjuk, de honlapjukról lehet rendelni, Magyarországra is kiszállítják a ruhákat.

Az Abercrombie & Fitch amerikai divatcégnek csak az Egyesült Államokban, Kanadában és Angliában vannak üzletei, de a cégnél már tervezik az európai terjeszkedést is. A hírek szerint a 2007-es angliai megjelenés után Olaszországban, Franciaországban, Németországban, Spanyolországban, Dániában és Svédországban nyitnának üzletet. Jövőre pedig Japánban is megjelenne a cég.

Úgy tűnik, még nincs elég hipermarketlánc Magyarországon, sokan szívesen látnák a világ legnagyobb kiskereskedelmi láncát, a Wal-Martot. A láncról nagyon sokáig pletykálták, hogy megjelenik itthon, még projektcéget is alapítottak Global Sourcing Kft. néven. Ezt két éve felszámolták, így nem valószínű, hogy a közeljövőben Magyarországon terjeszkednének. Pedig piaci pletykák szerint még a Cora felvásárlása is szóba került, igaz, ezt soha nem erősítették meg egyik részről sem.

A híres Toys'R'Us játéküzletláncot is sokan említették. Ők jelen vannak Európában is, de csak a nyugati országokban, így itt is várni kell még a Magyarországi boltnyitásra.