Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Trükközés radírozható tintával

2007.05.31. 09:10
Egyre több a feketemunkás, idén április végéig negyven százalékkal többen buktak le, mint tavaly. A munkaügyi ellenőrök leggyakrabban az alkalmai munkavállalói könyvvel való visszaélésekre bukkannak, van, ahol próbaidősöket foglalkoztatnak így, van, ahol radírozható tintát használnak, hogy könnyebben manipulálhassák az adatokat.

Szigorúbban ellenőrzik a munkaügyi felügyelők az alkalmi munkavállalói (AM) könyvvel való foglalkoztatást, mivel az utóbbi időben megszaporodtak a visszaélések, értesült a Világgazdaság. A cégek sok esetben megszüntetik a nyolcórás munkaviszonyt a dolgozókkal, s helyette AM-könyvvel alkalmazzák őket tovább. Az sem ritka, hogy előpróbaidőnek használják ezt a foglalkoztatási formát. Az AM-könyvvel történő visszaélések legtöbbje az építőiparban fordul elő - tájékoztatta a lapot Papp István.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elnöke elmondta, a munkaadók körében terjed, hogy radírozható tintával töltik ki a kiskönyvet, így azon javítható a munkavégzés dátuma, de akad olyan vállalkozás is, ahol csak a munkaügyi felügyelő megjelenésekor töltik ki az iratot. A munkaadók jó ha tudják, mindkét "megoldás" kimeríti a feketefoglalkoztatás vétségét.

Az idei év első négy hónapjában egyébként közel 19 ezer feketemunkást lepleztek le a munkaügyi felügyelők, ez több mint negyven százalékkal meghaladja a tavalyi év azonos időszakának számát. Legyen szó illegális alkalmi munkavállalásról, külföldiek engedély nélkül való alkalmazásáról, be nem jelentett munkavégzésről, feketefoglalkoztatás esetén mindig zéró tolerancia van, vagyis a munkaügyi felügyelők azonnal bírságolnak - hangsúlyozta Papp István. A renitens munkaadók harmincezertől húszmillióig terjedő büntetésre számíthatnak, sőt a munkaügyi bírságon túl az APEH is "rászállhat" a cégre. Az OMMF ugyanis azonnal értesíti az adóhatóságot a feketefoglalkoztatásról.

Felmerült, hogy az építőiparon kívül a mezőgazdaságban, a vendéglátásban és a feldolgozóiparban is gyakori AM-könyves foglalkoztatás lehetőségét egyes ágazatokban meg kell szüntetni - ezt az ötletet azonban az OMMF elvetette. A hatóság viszont hamarosan javaslatot tesz a szaktárcának a hatályos törvények módosítására. Ezek között szerepel, hogy váljon ellenőrizhetővé az adott vállalkozás üzleti helyzete.

Ha ugyanis a cég megrendelési állománya, üzletmenete stabil, akkor semmi nem indokolja, hogy a főállású munkavállalóit AM-könyvessé "szervezze ki". Az OMMF egyelőre keresi a megoldást arra, hogyan lehetne az ideiglenes munkaerő egészségügyi alkalmasságát vizsgáltatni az alkalmazás előtt, munkavédelmi szempontból ugyanis erre nagy szükség lenne. Kérdés viszont, hogy ennek költségét ki viselné, hisz az orvosi vizsgálat nagymértékben megdrágítaná az ideiglenes munkaerő olcsó alkalmazását.

Az egy napra minimum kifizethető napidíj összege most 1800, míg maximuma 4600 forint. A kötelező közteherjegy ezekhez kapcsolódó értéke 400 és 1100 forint között mozog.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!