Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Még lehet, hogy lesz adóamnesztia

2006.07.25. 12:00
Katona Tamás szerint nem került le a napirendről a külföldön tartott adózatlan jövedelmek hazautalásának kedvezményes lehetősége. "Az adóamnesztia kérdésével még foglalkozunk, az őszi időszakban minden bizonnyal a parlament elé kerül" - mondta a Pénzügyminisztérium államtitkára a Napkeltében.

A kormány Új egyensúly programja szerint egyszer, 10 százalékos adó megfizetése mellett lehetővé tennék a magánszemélyek és vállalkozások külföldön lévő vagyonának hazautalását. E lehetőség azonban a kormány tagjaira és az országgyűlési képviselőkre nem vonatkozna.

Az elmúlt másfél évtizedben magánszemélyek és vállalkozások becslések szerint mintegy 1000 milliárd forintnyi vagyont halmoztak fel külföldön, a program szerint nemzeti érdek, hogy ezek hazakerüljenek. Az amnesztia révén a kormány szerint 50-100 milliárd forint közötti vagyon hazautalása, s ennek révén 5-10 milliárd forint bevétel várható. Hasonló jogszabályt egyébként már más országokban, így például Olaszországban és Belgiumban is hatályba léptettek.


Katona Tamás a Pénzügyminisztérium államtitkára

Amíg az adóintézkedések többi elemét (az ingatlanadó kivételével) már elfogadta az Országgyűlés, a külföldön lévő vagyonokra vonatkozó amnesztia még nem került a honatyák elé. A Népszabadság értesülései szerint újabb verzió született, amely az Igazságügyi Minisztérium (IM) véleményezésére vár.

Az eredeti koncepció ugyanis nem tartalmazott megfelelő garanciákat a pénzmosás ellen. Emellett az amnesztiát adózási kiskapuként használhatták volna a cégek, például a nagy összegű jutalmakat egy offshore cégen keresztül fizethették volna ki.

Ezeket a problémákat mind vizsgálni kell - válaszolta Katona Tamás arra a kérdésre, mi van akkor, ha bűncselekményből származik a pénz. Ezt a nyomozóhatóságnak bizonyítania kell - tette hozzá. Az államtitkár nem tart attól, hogy a cégek a jutalmakat ily módon fizethetnék ki. Van egy határnap, mondjuk június 9-e, a kormány megalakulásának napja, csak az ezt megelőzően külföldre vitt jövedelmekre vonatkozna az amnesztia - mondta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!