Sára, Márió
2 °C
6 °C

A PSZÁF jogsértésre gyanakszik Brau-ügyben

2004.01.15. 09:00
A PSZÁF rendkívüli adatszolgáltatásként bekérte az Amstel és a Brau közötti szállítási szerződést. A felügyeletnél felmerült a gyanú, hogy az Amstel esetleg ismét befolyásszerzést eredményező jogsértést követett el.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) január 12-én kelt határozatában felszólította a Brau Union Hungária Rt.-t, hogy haladéktalanul, teljes terjedelmében küldje meg részére a közte és az Amstel Sörgyár Rt. között létrejött szállítási szerződést. A szerződésre azért kíváncsi a felügyelet, mert ellenőrizni akarja, hogy a felek betartották-e a nyilvánosan működő részvénytársaságban történő befolyásszerzésre vonatkozó jogszabályi előírásokat.

Aggályos nyilatkozat

Mint a határozat indoklásából kiderül, a PSZÁF aggályosnak találta az Amstel ügyvezető igazgatójának a Világgazdaság december 1-jei számában megjelent, a kisrészvényesek körében is felzúdulást keltő nyilatkozatát. A felügyelet emlékeztet rá, hogy ugyan október 31-én jóváhagyta az Amstel által a Brau Hungária részvényeire tett vételi ajánlatot, ám a vételi ajánlat szabályainak - elsősorban szerződéses megállapodások megkötésével megvalósított - megsértése okán bírságot szabott ki (mint emlékezetes, a bírság összege sokak, többek között a Tebész szerint nem állt arányban a jogsértés nagyságával).

Az Amstel vezetője az említett cikkben a két sörgyár tevékenységének összevonása kapcsán azt fejtegette, hogy "a fúzió jogi és operatív részét elkülönítve kezelik, így ez utóbbi folyamatot a döntés (a Fővárosi Bíróságnak a vételi ajánlat végrehajtásának felfüggesztését eredményező döntése) nem befolyásolja". A nyilatkozat alapján a felügyelet munkatársaiban felvetődött a befolyásszerzést eredményező jogsértő tényállás megvalósulásának, vagyis megismétlődésének lehetősége, ezért december 9-én tájékoztatást kért a nyilatkozat tényleges tartalmáról. Egyúttal kérte a Brau és az Amstel közötti kooperáció, illetve a tervezett jogcselekmények bemutatását.

Kiemelt fontosságú feladat

Az Amstel képviselője december 31-én, vagyis két nappal a két cég között létrejött szállítási szerződés aláírása után arról nyilatkozott, hogy az említett együttműködés csak az Amstel márkáinak a Brau kereskedelmi hálózatában történő forgalmazását és az ennek megfelelő marketingstratégiát jelenti. Közölte továbbá, hogy a felügyelet felhívásának egyebekben nem tud eleget tenni, mivel a megállapodást a szerződő felek még nem írták alá. Bár a szállítási szerződés aláírását december harmincadikán hivatalosan bejelentették, azt a jelek szerint máig nem küldték meg a PSZÁF-nek.

A Brau Rt. tegnap délután kiadott közleményében viszont azt állítja, hogy az Amstel - a cég tájékoztatása szerint - még december 22-én minden kért információt megadott a felügyeletnek. A most megjelent határozatból kiderül, hogy a felügyelet továbbra is fokozott figyelemmel kíséri a Brau-Amstel ügyet, annak ellenére, hogy az elmúlt két hónapban a nyilvánosság ebből keveset láthatott. (A közelmúltban az ügyben megjelent PSZÁF-közlemények többnyire a Tebész által felvetett kifogásokra reagáltak.) A Brau-kisrészvényesek számára mindenesetre megnyugtató lehet, hogy a felügyelet kiemelt fontosságú feladatként kezeli az ügyet.