Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Egy amerikai tévécsatorna a forint elleni spekulációról tudósított élőben Budapestről

2008.10.22. 09:06
Ma reggel Budapestről jelentkezett be a vezető amerikai üzleti csatorna, a CNBC tudósítója és a forint elleni támadásként tálalja az eseményeket. Simor András MNB-elnök reagált.

Ma reggel budapesti helyszínről élőben jelentkezett be a CNBC tudósítója és a fejleményeket, vagyis a forint zuhanását, az állampapírpiac befagyását a forint elleni spekulációként tálalja.

Az első élő budapesti bejelentkezéskor a CNBC tudósítója a forintzuhanás mértéke mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyarországi lakossági hitelállomány közel 60 százaléka devizaalapú, amelynek havi törlesztőrészletei a kamatláb, illetve a forintgyengülés miatt emelkedni fognak - írja a Portfolio.hu.

A CNBC-n megszólalt Simor András jegybankelnök is, a tévétársaság első bejelentkezése után. A kormány és a jegybank is teszi a dolgát, és hathatós lépéseket hajtott végre az elmúlt napokban a globális pénzügyi válság magyarországi hatásainak enyhítésére - hangsúlyozta a vezető üzleti csatorna budapesti élő bejelentkezésében ma reggel fél 9 körül Simor. Az MNB elnöke a forint zuhanásának apropóján adott interjúban a helyzetet úgy jellemezte, hogy miután a szavannán megeszi az oroszlán azt az antilopot, amely lemaradt a csordától, újabb, a csordától lemaradó antilopra kezd vadászni. Azért, hogy a magyar gazdaság ne legyen áldozat (mint Izland), számíthat az Európai Központi Bank (EKB), az Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségére is - jelezte Simor.

A jegybankelnök kiemelte a magyar hatóságok által tett válságkezelő intézkedések közül azt, hogy a kormány az eddig tervezettnél nagyobb államháztartási hiánycsökkentésről határozott már idénre és jövőre is.

Simor az EKB-tól rendelkezésre bocsátott 5 milliárd eurós hitelkerettel kapcsolatos kérdésre úgy reagált: az "nem a forint védelmére van", hanem arra, hogy szükség esetén az MNB ezzel tudja növelni a bankközi devizaalapú likviditást. Simor hozzátette azt is, hogy "normál időkben nem lenne szükség" az IMF-től pénzügyi segélycsomagra, de "őrült időket élünk", így a reakciók is őrültek lehetnek. (Simor után Bajnai Gordon miniszter is üzent a spekulánsoknak.)

Tíz óra után nem sokkal ismét bejelentkezett a CNBC tudósítója. Magyarország makrogazdasági helyzete jelentősen eltér az izlanditól és ennek érzékeltetésére a magyar illetékesek jelentős erőfeszítéseket is tesznek - állapította meg újabb élő bejelentkezésében a CNBC Budapesten tartózkodó tudósítója. Az egyik vezető üzleti hírcsatorna munkatársa rámutatott, hogy a magyar gazdaság külső sérülékenységi mutatói lényegesen jobbak, mint az izlandiak, hazánk már négy éve az Európai Unió tagja, illetve a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank is felajánlotta a segítségét.

Amerikai médiumok az elmúlt napokban Izlandhoz hasonlították Magyarországot, amit többen a mérvadó elemzők közül igen veszélyesnek gondolnak hazánkra nézve, hiszen az ottani amúgy is ideges befektetők újabb eladásokkal reagálhatnak a hírekre.

Fél egy körül Urbán László, az OTP vezérigazgató helyettese szólalt meg. Szerinte eltúlzottak a magyarországi makrogazdasági helyzettel, az ország és ezzel együtt az OTP Bank stabilitásával kapcsolatos aggodalmak is. A devizahitelezés magas arányával kapcsolatban Urbán azzal nyugtatta a közvéleményt, hogy a forint gyengülése egyelőre csak mintegy 10 százalékos. 2006-ban már volt egy hasonló huzamosabb ideig tartó forintgyengülés és az sem tette tömegesen fizetésképtelenné a lakosságot.

Urbán szerint csődhullámra és így a banki portfóliók bedőlésére most is csak akkor kerülhetne sor, ha egy a jelenleginél sokkal drasztikusabb forintgyengülés következne be, ezt viszont az ország fundamentumai nem indokolják.