Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Húszmilliárdnyi takarékbetétet ellenőriz a rendőrség

2005.01.06. 16:25
Több mint húszmilliárd forintnyi, jelenleg anonim bankbetétet már csak a rendőrség engedélyével vehetnek fel tulajdonosaik január elsejétől. A rendőrség tíz évig őrzi az így keletkező adatokat, ám várakozások szerint a betétek nagyobb részéhez nem nyúlnak a jogosultak, tekintve, hogy azok értéke jellemzően néhány ezer forint. A nagyobb pénzt őrzők még időben léptek, és tavaly kiváltották betéteiket.
Mintegy 20,5 milliárd forint maradt meg 2,42 millió bemutatóra szóló, takarék- vagy nyereménybetétkönyben a pénzintézeteknél a Pénzügyi Szervek Állami Felügyeletének utolsó, októberi adatai szerint. Az anonimbetétek felszámolását a rendőrség mellett nemzetközi szervezetek is sürgették. A névhez nem köthető, ugyanakkor akár kvázi számlaként is funkcionáló takarékbetétek ugyanis alkalmasak lehetnek bűncselekményből származó összegek mozgatására, legalizálására.

Az anonim betéteket 2002 óta már csak a bemutató személyt azonosítva, adatait regisztrálva adhatták ki a pénzintézetek, január elsejével pedig hatályba lépett a vonatkozó kormányrendelet további szigorítása: eszerint a bankoknak nem elég pusztán elkérni az ügyfél személyes adatait, hanem azokat ellenőrzésre továbbítani kell a rendőrség pénzmosás elleni osztályának.

A nagyobb betétesek már "kiszálltak"

Az utolsó, októberi adat szerint betétállományban átlagosan 9,5 ezer forint jut egyetlen betétre. Az egy évvel korábbi, azaz 2003-as adatok a betétek számát tekintve alig térnek el, de az akkori 2,56 millió anonim betétet még 32,8 milliárd forintot rejtett. Azaz egy év alatt a betétek száma alig fél százalékkal lett kevesebb, míg az ilyen módon őrzött pénz több mint harmadával csökkent. Az adatok összevetéséből adódik a következtetés, miszerint az anonim betétekben nagyobb összegeket őrzök a már korábban bejelentett szigorítás életbe lépését megelőzően felvették pénzüket. (Az egy év alatt felvett, azonosított betétekre darabonként átlagosan 875 ezer forint jut). Tény azonban, hogy a bankoknak eddig is élt az a kötelezettsége, miszerint pénzmosásra utaló esetben jelezniük kellett a tranzakciót a rendőrségnek.

A jelenlegi anonimbetét-állomány darabszámra kisebb része, 875 ezer darab takarékbetékönyv, ám ezek képviselnek nagyobb, 13,6 milliárdos értéket szemben a 1,54 millió és 6,87 milliárd értékű nyereménybetétkönyvekkel. Az anonim betétek döntő része egyöntetű szakmai vélemények szerint az OTP-nél illetve a vidéki takarékszövetkezeteknél található.

A kis összegek, illetve a nyereménybetétkönyvek nagy száma miatt a szakértők csak lassú lemorzsolódásra számítanak a továbbiakban: a kisösszegű betétkönyvek egy része feltehetőleg elkallódott vagy elfelejtődött az évek alatt, esetleg már csak emlékként szolgál, a nyereménybetétkönyvekkel pedig jellemzően akkor foglalkoznak tulajdonosaik, ha nyernek. A beváltási kedvet csökkentheti az is, hogy a pénzintézetek egy része díjat számít fel az ügyintézésért, illetve az, hogy annak ideje is hosszabbá vált a rendőrség bekapcsolódásával.

Nyolc nap az ellenőrzésre

A bankoktól érkező megkeresések ellenőrzésére a rendőrségnek nyolc napja van. Ha ez alatt az idő alatt nem jeleznek vissza, a pénzintézetek engedélyezettnek vehetik a betét kiadását. A pénzmosás elleni osztályon nem számítanak rohamra: mint Bereczky Zoltán alezredes elmondta, a betétek nagyobb része kisösszegű, az esetek jelentős részében nyereménybetétkönyv, mellyel tulajdonosaik akkor foglalkoznak, ha nyernek. Az ilyen, vagy egyéb okból kiváltott kisösszegű betétekkel a rendőrségnek sem lesz igazi dolga - igaz, a törvény szerint a tulajdonos adatait ez esetben is regisztrálják és tíz évig megőrzik, mint minden pénzmosással kapcsolatos bejelentést.

Amennyiben egy betét kapcsán találnak pénzmosásra utaló adatot, a rendőrség ellenőrzésbe kezd: vizsgálják, folyik-e vagy folyt-e az érintett személy ellen büntetőeljárás, van-e olyan, úgynevezett alapbűncselekmény, melyből a takarékbetétben tárolt pénz származhat.

Sokan léptek az utolsó pillanatokban

Decemberben jelentősen növekedett a betétnevesítések száma - tájékoztatta az Indexet az OTP kommunikációs osztálya. A legnagyobb hazai banknál a teljes, több mint 2.000 milliárd forintos lakossági forintbetét-állomány mindössze 0,6 százaléka nevesítetlen. Noha átlagosan kis összegű betétekről van szó (az egy anonim betétre jutó átlagos betétállomány 25 ezer Ft.), még mindig százezres nagyságrendű ügyfélkör érintett. Az OTP Bank Rt. az anonim betétek nevesítéséért, illetve megszüntetéséért betétkönyvenként 500 Ft költséget számít fel.