Judit
3 °C
7 °C

A Swisscom kivezetné az Antenna Hungáriát

2005.08.08. 08:38
A Swisscom 5250 forinton tenne nyilvános vételi ajánlatot az Antenna-részvényekre, s utána kivezetné azokat a Budapesti Értéktőzsdéről - nyilatkozta a cég médiakapcsolatokért felelős munkatársa az Interfaxnak.
A sikeres privatizáció és a nyilvános vételi ajánlat során szándékunkban áll az Antenna Hungária Rt. összes részvényét megszerezni, majd kivezetni a társaság papírjait a Budapesti Értéktőzsdéről - nyilatkozta Pia Colombo, a privatizációs tenderen győztes Swisscom médiakapcsolatokért felelős igazgatója az Interfax hírügynökségnek. Colombo megerősítette, hogy a megteendő nyilvános vételi ajánlat során ugyanazt az árat kínálják a papírokért, amit az ÁPV Rt.-nek fizetnek, azaz 5250 forintot.

A magyar törvények szerint jelenleg ez a minimális árfolyam, a tpt. szerint ugyanis vagy vételi áron, vagy az ajánlatot megelőző hat hónap tőzsdei átlagárfolyamán kell megvásárolni a többi részvényestől a papírokat. A 75 százalék feletti újabb részesedés megszerzése után persze - mivel ezt csak nyilvános ajánlat során tehetik meg - vélhetően nem lesz akadálya a tőzsdei kivezetésnek, hiszen háromnegyedes szavazati többséggel bíró tulajdonos esetében egyszerű tulajdonosi döntés is elég ehhez a BÉT szabályzata szerint.

Rahimkulovnál a labda

Ahhoz azonban, hogy az összes részvényt megszerezzék, esetleg kiszorítsák a kisebbségi részvényeseket, meg kell egyezni az Antennában immár 15 százalékos tulajdonrésszel rendelkező, Megdet Rahimkulov érdekeltségi körébe tartozó Firthlion Limiteddel. Colombo nem kívánt válaszolni a kérdésre, hogy kezdeményeztek-e már tárgyalásokat az ÁÉB elnök-vezérigazgatói posztját is betöltő Rahimkulovval. Ha nem sikerül 90 százalék feletti tulajdonrészt szereznünk, azzal a helyzettel is együtt tudunk élni - mondta Colombo. Rahimkulovnak mindenesetre már az 5250 forintos privatizációs árfolyam is tetemes nyereséget hozna. Az első nagyobb, egymillió darabos (8 százalékos részesedést jelentő) Antenna-csomagot még tavaly szeptember végén vásárolta meg a Forrás Rt.-től, 3920 forintos árfolyamon. Az 5250 forintos nyilvános ajánlati ár az időközben fizetett 450 forintos osztalékot is figyelembe véve csak ezen a csomagon közel 1,8 milliárd forint nyereséget jelentene az ÁÉB-vezérnek, s becslésünk szerint a csomag másik felén is nagyjából egymilliárd forint nyeresége keletkezhetne az Antenna második legnagyobb tulajdonosának.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?