Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Kivonul a tőzsdéről az Antenna Hungária

2005.10.25. 13:48
A Swisscom 15 napon belül megteszi a részvényenként 5250 forintos ajánlatot az Antenna Hungária kisbefektetői felé - jelentette be a társaság azután, hogy a versenyhivatali jóváhagyások után lezárult a műsorszóró privatizációja.
A mai napon megtörtént az Antenna Hungária Rt. 75%+1 szavazatot megtestesítő részvénycsomagjára kiírt értékesítési pályázat pénzügyi zárása - jelentette be közleményben az ÁPV Rt.. Miután az akvizíciót jóváhagyta a Gazdasági Versenyhivatal és a svájci versenyhatóság, a vevő Swisscom Broadcast AG megfizette az ÁPV Rt-nek a 46,75 milliárd forintos vételárból az ÁPV Rt. 73,7% százalékos részvénycsomagjára eső, több mint 45,95 milliárd forintos összeget, valamint a Forrás Rt-nek az 1,3 százalékos részvénycsomagra eső 802,39 millió forintot meghaladó összeget. Ezzel a svájci Swisscom műsorszóró cége meghatározó többségi tulajdonrészt szerzett a magyar tőzsdei társaságban.

Ugrásra kész volt a Swisscom

A svájci társaság az ÁPV bejelentését követően azonnal, sajtótájékoztatón jelezte: a korábbi elképzeléseinek megfelelően az Antenna száz százalékos tulajdonrészének megszerzése és a tőzsdéről való kivezetése a célja. A NAPI Online kérdésére a tájékoztatón elhangzott: a Swisscom stratégiai célja az Antenna-leányvállalatok esetében is azok 100 százalékának megszerzése. Hozzátették: a Swisscom-csoporton belül nincs olyan tagvállalat, amely közös tulajdonban lenne - ez alól egyetlen kivétel a Swisscom Mobile, ahol a Vodafone a stratégiai partner. A leányvállalatok közül egy sincs tőzsdén.

Megugrott a részvényforgalom

A Swisscom 5250 forintos ajánlatot tesz a budapesti tőzsdén forgó papírokra. Az összeg a kedd koradélutáni, 5150 forintos árfolyamhoz képest száz forintot jelent részvényenként, ami nem sok, de tény, hogy az Antenna papírok eddigi árfolyamcsúcsát, a szeptember 19-i 5175 forintot meghaladja. A bejelentés nyomán jelentősen meglódult az Antenna papírok forgalma, közel kétszer akkora volt, mint az emúlt harminc nap átlagában. Az árfolyam azonban mindössze egy százalékkal, 50 forinttal nőtt reggel óta.

A Swisscom nem tárgyal az Általános Értékforgalmi Bank vezérigazgatójával, Megdet Rahimkulovval a bankvezér tulajdonában lévő 15 százalékos Antenna-pakett megvásárlásáról -- jelentették ki kérdésre válaszolva a cég vezetői. (A Swisscomnak erre a pakettre is szüksége van ahhoz, hogy az összes részvényt megszerezzék, esetleg kiszorítsák a kisebbségi részvényeseket.) A tervek szerint a Swisscom a részvények 100 százalékának birtoklásakor megvalósítja majd az Antenna tőzsdei kivezetését. Ha az összes részvényt nem sikerül megszerezni, a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy 90 százalékos részesedés birtoklásával is kivezessék a papírokat a börzéről - hangsúlyozták a társaság vezetői.

Privatizációs sztori

Az ÁPV 2005. április 11-én hirdetett nyilvános, kétfordulós pályázatot az "Antenna Hungária" Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Rt. 75%+1 szavazati jogot megtestesítő részvénycsomagjának értékesítésére. A pályázat első fordulójában, 2005. május 11-én 10 ajánlattevő adott be előzetes ajánlatot, melyek közül a szakmai értékelést követően és a beadott előzetes árajánlatok figyelembevételével hat, a szakmai elvárásoknak megfelelő ajánlattevő került kiválasztásra a pályázat második fordulójában való részvételre. A kiválasztott ajánlattevők elvégezték az AH adatszobai átvilágítását, részt vettek a menedzsment prezentációkon, és helyszíni látogatásokat tettek a társaságnál. Ezen információk, továbbá a minden ajánlattevő részére megküldött, ugyanazon feltételeket tartalmazó részvény adásvételi szerződés tervezet alapján, 2005. július 15-én három ajánlattevő adott be végleges ajánlatot. Közülük a vételár alapján választotta ki a privatizációs szervezet a Swisscomot.