Auguszta
-7 °C
0 °C

Júliustól frissülhet az ÁNTSZ feketelistája

2007.05.03. 07:48
Hónapok óta nem frissül az ÁNTSZ éttermi feketelistája. Egy tavaly decemberi kormányhatározat szerint ugyanis bizonytalan, ki lenne jogosult nyilvántartani az ételhigiéniai kérdésekben vétkesnek talált vendéglőket. A megoldást egy újabb kormánydöntés jelentheti.

Jó ideje változatlan az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján tavaly nyáron indított feketelista, amelyre az ételhigiéniai kérdésekben vétkesnek talált vendéglőket viszik fel. Az egységes élelmiszer-biztonsági szervezet létrehozásáról rendelkező tavaly decemberi kormányhatározat egyik pontja az ÁNTSZ-től a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz telepítené át az élelmiszerek biztonságosságának ellenőrzésével kapcsolatos feladatok ellátását.

A szabály végrehajthatóságával kapcsolatban azonban kétségek merültek fel, ami a kormányhatározat módosításához vezethet. A bizonytalan jogi helyzet miatt felfüggesztették a lista frissítését – tudta meg a Napi Gazdaság Ócsai Lajostól, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetőjétől.

Perrel fenyegettek

Nem vállalják ugyanis azt a kockázatot, hogy az arra felkerülő vendéglők tulajdonosai illetéktelenséggel vádolják az intézményt. A novemberben felkerült cégek egyike perrel fenyegette meg az ÁNTSZ-t vétkének nyilvánosságra hozatala miatt, ám erre eddig nem került sor.

Ha – várhatóan július 1-jétől – tisztázódik a helyzet, és a tisztiorvosi szolgálatnál marad az élelmiszer-eredetű megbetegedések felügyelete, akkor háromnegyed évre visszamenőleg felvezetik azoknak az éttermeknek a nevét, amelyeknél az elmúlt hónapokban végzett vizsgálataik alapján megállapították az ételek fertőzöttségét, és egyértelmű ok-okozati összefüggést találnak az elfogyasztott étel és a fertőzés között.

A lista célja egyébként nem az elrettentés – hangsúlyozta Ócsai Lajos, hanem a nevelés, és remélik, hogy az alkalmazottakat is élelmiszer-biztonsági felkészültségük javítására készteti a nyilvánosság.

A feketelistára került vendéglők megítélését nem feltétlenül befolyásolta ez a tény. Egy kiskunhalasi vendéglő tulajdonosának elmondása szerint például az ottani lakosság kitart a tíz éve működő étterem mellett. Ócsai Lajos ugyanakkor úgy látja, hogy a lista megjelenése, a jelentős sajtónyilvánosság hasznos volt, érezhető a visszatartó ereje.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!