Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tízmilliárdokkal nőhet az APEH bevétele

2006.09.15. 09:05
A következő években új adónem bevezetése nélkül is tízmilliárd forintos nagyságrendben gyarapodhat az állam bevétele - állítja László Csaba. A KPMG adópartnere szerint ez csak az adóhivatal ügyességén múlik. Jövő januártól ugyanis hazánkban is bevezetik a nemzetközi vállalatcsoportokon belül alkalmazott transzferárakra az előzetes megállapítást. A magyar állam bevételeinek növekedéséhez az kell, hogy az APEH ügyesen alkudozzon már országok adóhivatalaival, miközben ez nem jelentene többletterhet a magyar vállalkozásoknak a jelenlegi adóterheléshez képest.

A vállalatcsoportok közötti transzferárak megadóztatásának a világon csaknem négy évtizedes hagyománya van. Az Egyesült Államokban 1968-ban foglalkoztak először ennek a területnek az adójogi szabályozásával. A szabályozást 1992-ben hazánkban is bevezették, de igazán nagy jelentősége ennek a területnek jövő januártól lesz.

Ekkortól ugyanis hazánkban is bevezetik az úgynevezett szokásos piaci ár meghatározására irányuló eljárás (az angol kifejezésből eredő rövidítéssel az APA) rendszerét. A cégek által önkéntesen kérhető APA-t a fejlett transzferár-szabályozással rendelkező országokban már régóta használják.

Pluszbevétel új adó nélkül

Ennek lényege, hogy a több országot érintő vállalatcsoportok tagjainak az egymás közötti tranzakcióihoz olyan árakat állapítanak meg az érintett államok adóhatóságai, amelyeket egyaránt elfogadnak piaci árként. Ezáltal kiszámíthatóvá, a vállalatcsoport tagjai számára adózási szempontból kockázatmentessé tehetik a kapcsolt vállalkozások közötti ügyleteket.

Az APA bevezetése több tízmilliárd forinttal gyarapíthatja három-öt éves időtávlatban a magyar költségvetést - mondta az Index kérdésére László Csaba, a KPMG adópartnere, hozzátéve: ez nem új adó. A Medgyessy-kormány első pénzügyminisztere szerint ehhez az kell, hogy a kapcsolt vállalkozásokra vonatkozó ármegállapítások során az APEH ügyesen tárgyaljon az érintett más országok adóhatóságaival.

A cégeknek is jól jöhet

Amennyiben az egyes transzferárak esetén hazánk számára előnyös tarifákat sikerül megszabni a kötelező érvényű adóhatósági állásfoglalásokban - és ezeket az árakat a két- vagy többoldalú megegyezések esetén az érintett ország vagy országok adóhivatalai is elfogadják -, akkor jelentősen növekedhet a vállalatcsoport magyarországi vállalatainak jövedelme és így az adója is.

Sok esetben a kapcsolt vállalkozásoknak is érdeke lehet, hogy ügyesen alkudozzon az APEH. A régió EU-tagállamokban alkalmazott, vállalkozásokat sújtó adókulcsok többsége - például a társasági adó mértéke - jellemzően magasabb a magyarországinál. Így ha a cégcsoporton belül nő a hazánkban keletkező jövedelem aránya, az azt jelenti, hogy magasabb lesz a kisebb adókulccsal adózó jövedelem mennyisége, vagyis több marad a cégcsoportnál.