Auguszta
-3 °C
2 °C

Hatmillió matricát vásároltak tavaly

2004.01.23. 11:44
December óta mintegy félmillió négynapos matrica fogyott, ami közel hetvenszázalékos forgalomnövekedést okozott. A bliccelők aránya csökkent.
Az Állami Autópályakezelő (ÁAK) Rt. ügyvezető igazgatója szerint tavaly december elseje óta ismét vásárolható négynapos autópálya-matricából eddig mintegy ötszázezret adtak el. Decemberben összesen 330 ezer darab ment el, ez tíz százalékkal felülmúlta a várakozásokat, idén január elseje óta pedig több mint 150 ezer darab matrica fogyott.

Hetven százalékkal több

A korábbi adatok szerint tavaly a nyári hónapokban érvényben lévő matricából június közepe és augusztus vége között 1,2 milliót adtak el. Az új rendszer jótékony hatással volt a vásárlásokra is, hiszen idén januárban az autósok közel hetven százalékkal több matricát vásároltak, mint az előző év hasonló időszakában. Ez a mintegy kilencvenezer darabos többlet a négynapos konstrukció ismételt bevezetésével indokolható, s mindezzel párhuzamosan a bliccelők aránya is csökkent.

Az ügyvezető igazgató szerint tavaly összesen 6,2 millió autópálya-matricát értékesítettek, az ebből származó árbevétel csaknem 16 milliárd forint volt. Az ÁAK Rt. az elmúlt év januárja és októbere között vizsgálta az autópálya használati szokásokat, valamint összegezte a négynapos matrica nyári értékesítési tapasztalatait.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ennek a felmérésnek alapján döntött úgy, hogy 2003. december elsejétől az egész évre kiterjeszti a négynapos autópálya-matrica használatát. Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter elmondta, hogy az M5-ös autópálya matricás rendszerbe bevonásának határideje május 12, amelyhez - reményei szerint - a tárca mellett a tulajdonosok és a hitelezők is tartják magukat.