Vegyen lakást az APEH-től online!

2009.01.21. 10:46
Januártól teljes körűvé vált az APEH-nél az online árverezés: a tavaly bevezetett rendszerben eddig csak ingóságokat lehetett megszerezni, mostantól már üzletrészeket és ingatlanokat is. Ezeket azonban csak akkor adják el, ha a becsérték 75 százalékát elérik a licitálók. Tavaly az ingóságokat átlagosan 72,7 százalékos becsértéken adták el – ez sokkal magasabb, mint az online árverés előtt volt –, és összesen 678,3 millió forintnyi bevételt értek el az internetes értékesítésből.

Hatszobás, kétszintes, csaknem 100 négyzetméter alapterületű solymári családi ház 2,88 millió forintért – marketingfogásnak sem utolsó, hogy ez az első látásra csábító ajánlat az első ingatlantétel az APEH online árverési felületén. Az adóhivatal, amely tavaly kezdte az ingóságok online értékesítését – és ezzel sikerrel elintézte az addig évente százmilliós kárt okozó árverési maffiát –, ettől az évtől már az ingatlanok és üzletrészek licitálását is elkezdheti az elektronikus árverési felületen.

Február végén indul a licit

Elintéztük az árverési portált

Az APEH online árverési felülete cikkünk megjelenése után órákig nem volt elérhető. Az adóhivataltól kapott tájékoztatás szerint túl népszerű lett a felület, túl sokan szeretnének fenn lenni, ez okoz a működésében zavarokat, dolgoznak a kapacitás bővítésén.

Az ilyen üzemzavarokról az adózás rendjéről szóló törvény és az APEH online árverési felületének üzemeltetési szabályzata egyaránt rendelkezik. Ha legalább egyórás az üzemzavar, akkor a folyamatban lévő árverések automatikusan 24 órával meghosszabbodnak. Ha az üzemzavar egy árverés lezárást megelőző négy órában történik üzemzavar, akkor azt a licitet szintén 24 órával meghosszabbítják.

A honlapon jelenleg 12 ingatlan szerepel, de egyelőre még csak barátkozni lehet velük, az első árverések a jövő hónap végén kezdődnek. A legdrágább tétel most egy martonvásári vágóhíd 140 millió forintos becsértékkel, míg a legolcsóbb egy 73 ezer forintba kerülő orosházi szántó, ezek mellett garázsok, beépítetlen telkek és egy budapesti "egyéb ingatlan" besorolású részben kész épület található jelenleg a portálon. A licitálásokra bő három napjuk lesz az érdeklődőknek: például az első, február 20-án reggel nyolckor induló licitek február 23-án este kilenckor zárulnak le (az eddigi feltöltött ingatlanoknál egységes gyakorlatnak tűnik a reggel 8-as kezdés és az este 9-es lezárás).

Az új árverések nemcsak az időtartamban hoztak új szabályokat (tavaly még nyolc napig lehetett licitálni). Módosul az árverés lezárásának szabályozása is: az új rendelkezések szerint, ha az árverés lezárásának időpontja előtti két percben érkezik érvényes licit, az árverés időtartama automatikusan öt perccel meghosszabbodik. Változást jelent az is, hogy bizonyos termékeket akár bankkártyával is ki lehet fizetni; ezt az árverés során feltüntetik az adott terméknél.

Biztonsági sms jön

A szabályok módosulása miatt változott az elektronikus árverési felülete is, amelyre folyamatosan kerülnek fel az ingóságok, ingatlanok és üzletrészek árveréséről szóló hírek – közölte az adóhivatal. Emellett az APEH fontosnak tartja a biztonság fokozását, ezért hamarosan életbe lép a licitáló azonosításának megerősítését szolgáló módosítás. Ennek lényege, hogy az árverésen résztvevő sms-ben kap értesítést a belépéshez szükséges kódról.

Hogyan vehetünk részt az APEH e-árverésén?

Az online licitálás az arveres.apeh.hu weboldalon érhető el. Az értékesítésre szánt termékeket a honlapon bárki megtekintheti, a legtöbbjükről nemcsak leírást találunk, hanem általában több fotót is. Míg nézelődni bárkinek lehet, a vásárlást előzetes, ügyfélkapus regisztrációhoz kötik, és mivel ez a regisztráció okmányirodai ügyintézést is igényel, az árverésen lényegében csak magyarországi lakosok vehetnek részt. Sőt, csak magyarországi adóalany magánszemélyek, ugyanis az e-árverésen meg kell adnunk a tíz számjegyű adóazonosítónkat is.

Az ügyfélkapus regisztrációval rendelkezőket az első belépés során az árverési honlapról átnavigálja kormányzati portálra, majd sikeres belépés után vissza az árverési felületre. Itt az első használatkor egy újabb regisztráció következik, később viszont már elég az adóazonosítónkat megadni. A licitáláson arra is van lehetőségünk, hogy beállítsunk egy robotot, amely egy megadott értékig automatikusan, a lehető legkisebb lépcsőt használva licitál helyettünk.

Az ingatlanra pályázóknak az ingatlan becsértékének 10 százalékát be kell fizetniük az adóhatóság által megjelölt és a hirdetményben is közölt számlára, ezt a pénzt a nyertesnél beszámítják a vételárba, míg a többi licitáló visszakapja. Ingatlanoknál érvényes árverési ajánlatnak a becsérték 65 százalékát (lakóingatlannál 75 százalékát) elérő licitösszeg minősül – közölte az adóhivatal.

Nyolc napon belül kell fizetni

A nyertes licitálónak vételárat az értesítéstől számított 8 napon belül kell megfizetni, de az ingatlan megszerzése esetén az adóhatóság a vételár megfizetésére 60 napig terjedő halasztást adhat, ha azt a vételár nagyobb összege vagy más fontos körülmény indokolttá teszi. Ha a legmagasabb összeget kínáló licitáló nem fizeti ki a vételárat, akkor új árverés lesz, és ha azon olcsóbban adják el az ingatlant, akkor az előző árverés visszalépő nyertesének kell kifizetnie a különbözetet.

A szintén ez évtől bevezetett üzletrész-árverésre lényegében az ingóságok árverésének szabályai vonatkoznak (üzletrészeket még töltötték fel, ilyen tételek az APEH tájékoztatása szerint néhány napon belül jelennek meg a rendszerben). Különbség azért van: itt a nyertes licitáló az üzletrészt csak a gazdasági társaság tagját vagy a gazdasági társaságot megillető elővásárlási jog gyakorlásától függően szerezheti meg.

Tavaly bejött

Az ingatlanok online árverését azt követően tették lehetővé, hogy az elmúlt évben az ingóságokkal sikeresen mutatkozott be az új értékesítési forma. Tavaly 939 árverés fejeződött be – 13 elkezdődött a múlt évben, de csak idén zárult le –, ezek közül 571 zárult le úgy, hogy a meghirdetett termékre legalább egy ajánlat érkezett.

A sikeres árverések összesen 678,3 millió forintot árbevételt jelentettek, ami csaknem fele az összes, 1,5 milliárd forintra rugó árverési bevételnek, míg az adóhivatal összes végrehajtási bevétele 292,6 milliárd forint volt – közölte az APEH az Index kérdésére. Egy-egy terméket átlagosan a becsérték 72,7 százalékán adtak el, míg korábban, az online árverést megelőzően, a törvényben lehetővé tett árlejtés miatt akár 25 százalékig is csökkenhetett az ár.

Háromezren regisztráltak

Tavaly az értékesített termékek túlnyomó többsége – több mint négyötöde – gépjármű volt. Az APEH tájékoztatása szerint a megmaradt mintegy 15 százalékban antik tárgy, festmény, műtárgy, hangszer, híradástechnikai berendezés, bútor, ipari gép, kézi szerszám és mezőgazdasági gép is szerepelt. Egy-egy termékre átlagosan heten licitáltak – az árverési felületre csak tavaly több mint háromezren regisztráltak –, és termékenként jellemzően 44 – de voltak olyan autók, amelyekre több száz – ajánlatot adtak.

Az ingóságoknál – szemben az ingatlanokkal – nincs új licit, ha a nyertes nem fizeti ki a vételárat. Ebben az esetben a második legmagasabb ajánlatot tevő minősül nyertesnek, a mulasztót pedig az adóhatóság határozattal kötelezi a két ajánlat közötti különbözet megfizetésére. Ha valaki a vételárat megfizeti, de a vagyontárgyat nem viszi el, azt az adóhatóság 90 napig a polgári jog felelős őrzésre vonatkozó szabályai szerint őrzi, majd a határidő eredménytelen eltelte után újból árverésre bocsátja – közölte kérdésünkre az APEH.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla