Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Az APEH nem bízik a könyvelőkben

2006.09.05. 09:00
A könyvelőkbe vetett túlzott bizalom veszélyességére figyelmeztet az az APEH-brosúra, amelyet minden elektronikus adózásra kötelezett vállalkozás képviselője megkap az adóhivatal által előírt, az elektronikus bevallást megelőző okmányirodai regisztráció során. A január 1-jétől elektronikus adózásra kötelezett, ám meghatalmazottat (könyvelőt) foglalkoztató adózóknak ugyanis elvben nem kéne regisztráltatniuk magukat az okmányirodákban, a gyakorlatban azonban a könyvelők egy része nem hajlandó a saját nevén beadni a bevallásokat, mert ebben az esetben akkor is rájuk szabnak ki büntetést, ha az ügyfél miatt késnek le valamilyen határidőt.

"Veszélyes lehet a túlzott bizalom" - hirdeti az APEH által kibocsátott közlemény, amelyet minden január 1-jétől elektronikus adózásra kötelezett vállalkozás képviselője kézbe kap az elektronikus adóbevallás előfeltételéül szabott ügyfélkapus okmányirodai regisztráció során. Az Index kényszervállalkozónak álcázott munkatársát az okmányiroda dolgozója első körben megpróbálta elhajtani, miután igenlő választ adott arra a kérdésre, hogy könyvelő cég készíti-e az adóbevallásait. Ebben az esetben ugyanis elvben nem szükséges az ügyfélkapus regisztráció - ám amint az a brosúrából is kiderül, több meghatalmazott úgy adja be elektronikusan az adózók adóbevallásait, hogy az adózókkal regisztráltatják magukat az okmányirodában, majd az adózó ügyfélkapus felhasználói nevével és jelszavával a meghatalmazott küldi el a bevallásokat.

Illetéktelen felhasználás

Az APEH szerint ez a gyakorlat kockázatos, az okmányirodai regisztráció során megkapott felhasználói azonosítót és jelszót célszerű bizalmasan kezelni, mivel az illetéktelen felhasználásból eredő következményekért az adózó lesz majd a felelős. Mivel az okmányirodákban bármely magánszemély által kérelmezhető elektronikus identitást nemcsak adóügyekben, hanem sok egyéb közigazgatási eljárásban (például útlevél- vagy lakcímkártyaigénylés) is használni lehet, az adóhivatal szerint a meghatalmazottal könyveltető vállalkozások nevében - miután meghatalmazotti státusát az adóhivatal felé igazolta - a könyvelőnek a saját azonosítójával és jelszavával kell a bevallásokat benyújtania.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az elektronikus adózásra kötelezett vállalkozást képviselő természetes személynek vagy meghatalmazottjának az ügyfélkapus regisztráció után nyolc napon belül az APEH-nek is be kell nyújtania egy másik adatlapot, az e célra rendszeresített 06180 számú "nyomtatvány" azonban csak futtatható állomány formájában tölthető le az APEH honlapjáról, futtatásának pedig feltétele az elektronikus adózáshoz szükséges ABEV2006 programcsomag teljes egészének telepítése is. Ez pedig a könyvelőcégnél könyveltető vállalkozások képességét és kapacitásait általában messze meghaladó feladat.

Pötyögjék be

Az Index munkatársa által megkeresett könyvelőcég magát megnevezni nem kívánó illetékese szerint a könyvelők egy része azért nem hajlandó saját elektronikus identitását használni megbízói elektronikus adóbevallásainak beküldésére, mert az APEH felé ily módon bejelentett megbízotti státusból hátrányuk származhat. Ha például az ügyfél nem adja le időben a bizonylatait, és ezért a könyvelésen kívül álló okok miatt késik a bevallás, az adóhivatal akkor is a megbízottat bünteti.

Kompromisszumos megoldásként azt javasolja az ügyfélkapus identitásukat az APEH figyelmeztetése miatt könyvelőjükkel megosztani vonakodó, ám az elektronikus adózáshoz szükséges szoftvercsomagot telepíteni vagy használni képtelen adózóknak, hogy az adóbevallás elektronikus beküldését tekintsék aláírási aktusnak, és a könyvelőjüknél személyesen megjelenve pötyögjék be számítógépébe az ehhez szükséges jelszót.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!