Árpád
-2 °C
4 °C

300 milliós áfacsaló cég bukott le

2008.09.02. 14:51
Büntető feljelentést tett egy szlovákiai bejegyzésű társaság magyar ügyvezetője ellen az APEH Kiemelt Adózók Igazgatósága. A gyanú szerint a vállalkozás több mint 300 millió forint általános forgalmi adót igényelt vissza jogtalanul.

A társaság forgalmi adó visszatérítési kérelmet nyújtott be az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságához. A több százmilliós összeg jogosságát egy másik vállalkozás által kibocsátott számlákkal igazolta. A vizsgálat során célellenőrzést folytattak a magyar számlakibocsátó társaságnál, melynek során megállapították, hogy a jelentős összegű értékesítés utáni forgalmi adóját nem vallotta be és nem fizette be - olvasható az adóhivatal közleményében.

A cég helyszíni ellenőrzése során az is kiderült, hogy annak székhelyén semmilyen jel nem mutat gazdasági tevékenység végzésére, a több mint 2 milliárd forint árukészlet - autóalkatrészek - tárolására például raktárral sem rendelkezik. A Kiemelt Adózók Igazgatósága ezért büntető feljelentést tett szlovák bejegyzésű társaság magyar ügyvezetője ellen bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás kísérletének, valamint magánokirat-hamisítás gyanúja miatt.

Rövid időn belül ez a harmadik eset, amikor nagy adócsaló vállalkozást csíptek fülön a hatóságok. Nem egészen három hete közel egymilliárd forintnyi általános forgalmi adó befizetését elmulasztó autókereskedőkre bukkant a vám- és pénzügyőrség; ötük közül három esetében kezdeményezték az előzetes letartóztatásba helyezést. Múlt hét végén pedig az APEH fogott egy félmilliárdos adócsaló céget és a dél-alföldi tollkereskedő vállalkozás ügyvezetője kapott egy vagyonosodási vizsgálatot is a nyakába, ráadásul az elsőfokú ítélet szerint több évet le kell ülnie.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?