Vilhelmina
11 °C
28 °C

300 milliós áfacsaló cég bukott le

2008.09.02. 14:51
Büntető feljelentést tett egy szlovákiai bejegyzésű társaság magyar ügyvezetője ellen az APEH Kiemelt Adózók Igazgatósága. A gyanú szerint a vállalkozás több mint 300 millió forint általános forgalmi adót igényelt vissza jogtalanul.

A társaság forgalmi adó visszatérítési kérelmet nyújtott be az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságához. A több százmilliós összeg jogosságát egy másik vállalkozás által kibocsátott számlákkal igazolta. A vizsgálat során célellenőrzést folytattak a magyar számlakibocsátó társaságnál, melynek során megállapították, hogy a jelentős összegű értékesítés utáni forgalmi adóját nem vallotta be és nem fizette be - olvasható az adóhivatal közleményében.

A cég helyszíni ellenőrzése során az is kiderült, hogy annak székhelyén semmilyen jel nem mutat gazdasági tevékenység végzésére, a több mint 2 milliárd forint árukészlet - autóalkatrészek - tárolására például raktárral sem rendelkezik. A Kiemelt Adózók Igazgatósága ezért büntető feljelentést tett szlovák bejegyzésű társaság magyar ügyvezetője ellen bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás kísérletének, valamint magánokirat-hamisítás gyanúja miatt.

Rövid időn belül ez a harmadik eset, amikor nagy adócsaló vállalkozást csíptek fülön a hatóságok. Nem egészen három hete közel egymilliárd forintnyi általános forgalmi adó befizetését elmulasztó autókereskedőkre bukkant a vám- és pénzügyőrség; ötük közül három esetében kezdeményezték az előzetes letartóztatásba helyezést. Múlt hét végén pedig az APEH fogott egy félmilliárdos adócsaló céget és a dél-alföldi tollkereskedő vállalkozás ügyvezetője kapott egy vagyonosodási vizsgálatot is a nyakába, ráadásul az elsőfokú ítélet szerint több évet le kell ülnie.