Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

A adóhivatal kiemelten vizsgálja az ingatlanvállalkozókat

2003.02.04. 13:04
- Az ingatlanberuházók, -forgalmazók, -hasznosítók és alvállalkozóik széles körű kiemelt vizsgálata indokolt, különös tekintettel az értékesítési céllal építő társaságokra - derül ki az adóhivatal 2003-ra készített ellenőrzési irányelveiből.
Király László György, az adóhivatal elnöke sajtótájékoztatóján elmondta: az adóhivatal minden évben készített irányelveket, azonban az adózás rendjéről szóló törvény az idén először írja elő, hogy azt február 20-ig nyilvánosságra is kell hozni.

A 3.000 legnagyobb adózót az adóhivatalnak rendszeresen kell vizsgálni. Ebbe a körbe az ellenőrzési irányelvek alapján a 325,5 millió forint feletti adóbefizetők tartoznak. Emellett az adózók 5 százalékát véletlenszerűen választják ki ellenőrzésre.

Ellenőrzésre számíthatnak az évek óta veszteséges vállalkozások

Az adóhivatal kiemelt vizsgálati céljai között szerepel, hogy az általános forgalmi adó (áfa) ellenőrzésének keretében a közvetlenül a fogyasztók részére értékesítők körére különös figyelmet kell fordítani.

A személyi jövedelemadó bevallások ellenőrzésénél elsősorban a kedvezmények és mentességek jogszerű alkalmazását vizsgálja majd az adóhivatal. Vizsgálat alá vonják azokat is, akiknek az APEH nyilvántartása szerint nincs jövedelme, annak ellenére, hogy aktív kereső korban vannak.

A társasági adónál főként a mikro- és kisvállalkozások által érvényesített adóalapcsökkentő tételeket ellenőrzi a hivatal. Az APEH-vizsgálatoknál figyelni fognak arra, hogy a kapcsolt vállalkozások egymás közötti áralkalmazását és a költségelszámolás jogszerűségét egy időben nézzék meg.

Fokozott ellenőrzésekre számíthatnak azok is, akik évek óta veszteségesen gazdálkodnak, valamint azon működő vállalkozások, amelyek bevallási kötelezettségeiknek hosszabb ideje nem tettek eleget.

Az ingatlanszakma a figyelem fő tárgya

Az adóhivatal megjelölte azokat a tevékenységi köröket, amelyeket kiemelten szeretne ellenőrizni 2003-ban. Király László György elmondta, hogy a főbb ellenőrizendő tevékenységek között szerepel az ingatlanberuházás mellett a személyszállítás.

Az APEH szerint a családi gazdaságok számottevő megjelenése indokolja ezen adózói kör szabályszerű működésének vizsgálatát, különös tekintettel a költségvetési támogatások igénybe vételének, s felhasználásának jogszerűségére.

A mezőgazdasági támogatások utólagos ellenőrzésénél kiemelt figyelmet fordítanak a káreseményekkel kapcsolatos költségvetési juttatások jogalapjának és felhasználásának ellenőrzésére.

A piacokon és közterületeken, valamint az üzletekben is ellenőrizni fogják továbbra is nyugta és számlaadási kötelezettség teljesítését. Kiemelt figyelemmel kísérik a bolti kiskereskedőket, a vendéglátókat, a termékelőállítókat, a szolgáltatókat, illetve az eva-körbe tartozókat.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek