Piroska
-2 °C
5 °C

Az APEH jogszerűtlenül szimatolt az utazók után

2003.02.14. 12:08
Kapcsolódó cikkek (1)
Finomítania kell a vagyongyarapodással kapcsolatos lekérdezéses módszerén az adóhivatalnak, erre az APEH elnöke már ki is adta az utasítást. A hivatal részéről csütörtökön elismerték, hogy kértek utazási irodáktól adatokat a nagyobb összegű nyaralásokra befizetőkről.
Király László György, az APEH elnöke pénteken Budapesten újságíróknak elmondta: az adózás rendjéről szóló törvény nem teszi lehetővé a hivatal számára, hogy minden 300 ezer forint feletti utazóról adatokat kérjen. A törvényi szabályozás szerint ugyanis ilyen formában nem juthatnak olyan magánszemélyek adataihoz, akik nem minősülnek adózónak.

Finomítani kell

Ezért finomítani kell a módszeren, mivel az adóhivatal nem akar lemondani a vagyongyarapodással kapcsolatos információszerzésről, például az utazási irodáknál sem - mondta Király László György. Az adó illetve az adóalap ellenőrzése érdekében ugyanis nem csak konkrét ellenőrzéskor lehet adatokat kérni az adózás rendjéről szóló törvény szerint.

Nagyságrendi eltérést keresnek

"Az ellenőrzés önmagában nem büntetés" - tette hozzá a hivatal elnöke, akinek véleménye szerint a drágább utakon résztvevők többsége megkeresi az ahhoz szükséges pénzt. Az adóhivatal nem néhány százaléknyi, hanem nagyságrendi különbségek esetén vizsgálódik - derült még ki az elnök szavaiból.