Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Az APEH nem kér több adatot az utazási irodáktól

2003.02.19. 16:01
Az adóhivatal folytatja a vagyonosodási vizsgálatokat, de a jövőben nem kérnek nyilatkozatokat az utazási irodáktól a 300 ezer forintnál drágább utak vásárlóiról - hangzott el az Országgyűlés emberi jogi bizottságának szerdai ülésén.
Király László György, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke elmondta: egyik igazgatóságuk munkatársai "egy kicsit kiterjesztően" értelmeztek egy jogszabályt, amikor Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nyolc utazási irodától adatokat kértek a 300 ezer forintnál drágább utakat vásárlókról. Leszögezte: levonta az eset tanulságait, és elrendelte, hogy ilyen típusú nyilatkozatokat a hivatal ne kérjen.

Hozzátette, hogy ennek ellenére folytatják a vagyonosodási vizsgálatokat, azonban semmilyen körülmények között nem kívánnak törvénytelen eszközökkel élni.

A hivatal szerint nem volt törvénysértő

Az APEH-nek a parlamenti bizottsághoz benyújtott írásos tájékoztatója szerint az adózás rendjéről szóló törvény az adóhatóság jogai között tartalmaz olyan rendelkezéseket, amelyek eredményesebbé teszik az ellenőrzési tevékenységet. Az adóhivatal álláspontja szerint a szóban forgó adatkérés nem tekinthető törvénysértőnek, az adóhatóság csak alkalmazta törvényben biztosított jogait.

Az APEH tájékoztatója megállapítja: a konkrét esetben az adatkérés magában foglalta azt az elvi lehetőséget, hogy az adóhatóság birtokába kerüljenek adózónak nem minősülő magánszemélyekre vonatkozó információk, ez azonban ténylegesen nem következett be.

Király László György elmondta: keddig öt utazási iroda válaszolt az APEH-nek, eszerint nem volt olyan személy, aki 300 ezer forintnál többet fizetett be náluk utazásra. Közölte: mivel a jogszabállyal ellentétes helyzet kialakulásának elvi lehetősége ez esetben fennáll, adatgyűjtési rendszerüket pontosítják, és a jogi helyzet végletes tisztázásáig a nyilatkozatkérésnek ezzel a formájával nem élnek.

Hangsúlyozta, a folytatni kívánt vagyonosodási vizsgálatok célja az, hogy - hasonlóan más államok, például Spanyolország vagy Ausztria gyakorlatához - feltárják és bizonyítsák az esetleges adókikerülő magatartást.

Nincs lehetőség csoportos adatkérésre

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos a bizottság ülésén úgy foglalt állást, hogy magánszemélyek esetében nincs lehetőség ilyen csoportos adatkérésre, és ha az utazási irodák adatokat továbbítottak volna, akkor jogosulatlan adatkezelés miatt bűncselekményt követtek volna el. "Az adatvédelmi törvény pontosan szabályoz és ez olyan kiterjesztő értelmezés, amelyre nem ad lehetőséget" - szögezte le.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek