Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Veszélyben az adóhivatal jutalma

2003.11.19. 08:48
Idén eleshetnek éves jutalmuktól az adóhivatal dolgozói, illetve a vámosok, mert egyes bevételek gyérebben csordogálnak a vártnál.
A jelenlegi állás szerint korántsem biztos, hogy az APEH és a VPOP dolgozói - a korábbi évek gyakorlatának megfelelően - hozzájutnak szokásos éves jutalmukhoz, mert a feltételül szabott bevételi tervek túl magasak. A költségvetés alapján elvileg már november végén jelenthetnék az előirányzatok teljesítését a felettes Pénzügyminisztériumnak, ám az APEH esetében az szja-, míg a VPOP-nál a vámbevételek alakulása nem kecsegtet túl sok jóval.

242,4 milliárd forint kellene

Pedig a létszámleépítések miatt amúgy is feszült légkörben bizonyosan jól jönne a többhavi fizetésnek megfelelő jutalom. A munkaadói járulékokkal együtt az APEH 8,9628 milliárd, az ORFK kötelékeibe tartozó adónyomozói csapat 277,2 millió, a VPOP pedig 3,835 milliárd forint jutalomra lenne jogosult idén. November sohasem számított erős hónapnak az adóbevételek szempontjából, márpedig ahhoz, hogy teljesüljenek a feltételek, 242,4 milliárd forintot kellene beszednie ebben a hónapban az adóhivatalnak. Ehhez képest január és október között átlagosan havi 230 milliárd forint folyt be az adóhivatalhoz az áfából és az szja-ból: az áfa esetében kiszűrtük a negyedéves befizetéseket, azok ugyanis felfelé torzítanak.

Még kisebb összeg adódik, ha az évközben változó folyamatokat jobban követő időszakot, az elmúlt öt hónapot vizsgáljuk: a torzító tényezők kiszűrése alapján kapott 220 milliárd forint sem ad okot optimizmusra az adóhivatalban. (Bizonyára szívesebben emlékeznek vissza tavaly novemberre, amikor 132,2 milliárdot kasszíroztak be áfából, ám az akkor kiugró eredménynek számított.) Decemberig összesen 530 milliárd forintot kellene ezekből az adókból beszednie a hivatalnak, amit még nehezebb lesz teljesíteni; e számok alapján nemcsak a költségvetésnek lehet érdeke, hogy - a korábbi évektől eltérően - decemberben ne utalják vissza az áfát a cégeknek.

Hárommilliárd hiányzik a VPOP-nél

A VPOP esélyei valamivel jobbak, itt az átlagos havi 64 milliárd forintot kell ezúttal feltornázni 67 milliárdra, s övék a jutalom. Ugyanakkor ez lehet az egyetlen esélyük, mert az év egészére elvárt bevétel valószínűleg nem teljesül a gyengén csordogáló (felültervezett) vám miatt. Mindkét szervezetre igaz, hogy csak az adók együttesen vizsgált bevételi eredménye alapján van esélyük a jutalom megszerzésére. A 2003-as költségvetés ugyanis az adónemekre külön-külön, illetve együttesen is megállapít egy bevételi határt, amit el kell érniük a szervezeteknek ahhoz, hogy megkapják a jutalomkeretet. Az éves előirányzatok 100,5-103,0 százaléka között szóródik a jutalomhoz kapcsolódó elvárás, s ennek a megemelt tervnek a 90 százalékát szeretné az államkasszában látni novemberig a PM, hogy áldását adhassa a prémiumokra.