Auguszta
-3 °C
2 °C

Üldözi az APEH a volt kényszervállalkozókat

2003.11.24. 15:13
Az APEH által meghirdetett munkáltatói adóamnesztia a munkavállalókra nem vonatkozik, így az új szabályozás megint a leggyengébbeket sújtja, ráadásul maga a hivatal és az állami szervek is tele vannak számlás szerződésekkel - vélekednek adószakértők.
Az új adótörvények értelmében azok a munkáltatók, akik 2004. június 30-ig megszüntetik a színlelt szerződéseiket vagy biztosítottként nyilvántartásba veszik munkavállalóikat és erről 2004. július 31-ig jelentést tesznek az adóhatóságnak, adóamnesztiában részesülnek.

Boszorkányüldözés

Ám a szabályozás nem terjed ki a munkavállalókra - figyelmeztetett Zara László, a Adótanácsadók Egyesületének elnöke. Így az is elképzelhető, hogy az átminősített munkavállalók ellen jövőre "boszorkányüldözés" indul a korábban rosszul megfizetett adók és járulékok miatt. A kényszervállalkozók még az adóellenőrzés elkerülésében sem reménykedhetnek, mivel a munkaadóknak az adóhatóság rendelkezésére kell bocsátaniuk a korábban vállalkozóként "alkalmazottak" listáját.

A sajtótákoztatón kiderült, hogy az új állami szabályozás képmutató, hiszen számos állami szerv és költségvetési intézmény is "vállalkozók" ezreit alkalmazza. Maga az APEH is alkalmaz adatbevitelre számlás vállalkozókat, ami a Közbeszerzési Közlönyből derül ki, vagy néhány minisztérium a törvények megírására, illetve az uniós jogszabályok fordítására ír ki közbeszerzést.

Az Országos Rendőrfőkapitányság is alkalmaz őrző-védő cégeket objektumai védelmére. Ráadásul, ha valamennyi vállalkozási szerződést át akarnák alakítani, ez a magas közterhek miatt vállalkozások tömeges elbocsátásával, sot megszűnésével is járhat - aminek a társadalmi terhei sokkal magasabbak a várt adóbevételnél - vélik az adószakértők.