Antal, Anett
16 °C
24 °C

Rostálják a kiemelt adózókat

2003.12.05. 08:20
Jövőre 1,6 milliárd forinttal lehet bekerülni a számos előnnyel járó körbe. Az adózóknak 2004 februárjától elektronikus úton kell teljesíteniük az adóbevallási és adatszolgáltatási kötelezettségeiket.
Jövőre 1,6 milliárd forintra csökken a kiemelt adózói körbe kerüléshez szükséges adóteljesítmény értéke, ugyanakkor változik a számításkor figyelembe vett időszak. Az erről szóló jogszabály elolvasásához nem kell törvényeket átlapozniuk az érintetteknek, az adózás rendjéről szóló törvény idei módosítása alapján ugyanis elég azt pénzügyminiszteri rendeletben szabályozni.

Számos előny

Ezzel a lehetőséggel gyorsan élt is László Csaba: november 28-án megjelent rendeletének értelmében 2004. január 1-jétől az 1,6 milliárd forintos adóteljesítménnyel rendelkező cégek adóztatási feladatait az APEH Pest Megyei és Fővárosi Kiemelt Adózók Igazgatósága látja el.

Az idén nem kerülhetett be cég 1,8 milliárd alatt a folyamatos kontroll mellett számos előnnyel - például gördülékenyebb adminisztrációval - is járó adókörbe, míg az eltérő üzleti évet választóknak elég volt bizonyos feltételek mellett 1,7 milliárd forintot felmutatniuk. Erre az évre a csődeljárás, felszámolás, végelszámolás alatt nem álló adózókat még az adóévet megelőző második évben elért gazdasági eredményeik szerint rostálták, a jövőben viszont hat évre visszamenőleg vizsgálják a teljesítményeket, s az egy évre eső átlag lesz az elbírálás alapja.

A miniszteri rendelet tartalmazza egyebek mellett az áfára, a társasági adóra, a járulékokra, az szja-ra (és az adókedvezményekre) vonatkozó elvárásokat. A társaság adóügyeit három évig akkor is a Kiemelt Adózók Igazgatósága látja el, ha a feltételeknek időközben nem felel meg az adózó, kivéve, ha felszámolási vagy végelszámolási eljárás alá kerül. A rendelet nem tesz említést a másik szelekciós eszközről, a nettó árbevétel szerinti vizsgálatról.

Eletronikus úton adóznak

Az a cég is bekerült eddig ugyanis a kiemelt adózói körbe, amelyik 11,5 milliárd forint árbevételt mutatott fel az adóévet megelőző második évben. A törvény legutóbbi módosítása alapján hatályát vesztette az adókról, járulékokról szóló 2002-es törvényben az erről rendelkező rész. A jelek szerint tehát ezentúl csak az adóteljesítmény szerint mérik meg a vállalatokat. A pénzügyminiszter rendelkezett arról is, hogy amennyiben az adóteljesítmény elérte a 364,7 millió forintot, a céget az adóhatóság kétévente ellenőrizze valamennyi adónemre és költségvetési támogatására kiterjedően.

Ugyanezeknek az adózóknak 2004 februárjától elektronikus úton kell teljesíteniük az adóbevallási és adatszolgáltatási kötelezettségeiket. A pénzügyi tárca szerint az adóteljesítmény mérésnek változásával szofisztikáltabban lehet kiválogatni a legnagyobb adósokat, s ezáltal elérhető, hogy ne kelljen minden évben kiigazítani az értékhatárokat. Évente 400-450 adózó tartozik a KAIG-hoz, a pénzügyi tárca szerint ennyivel lehet kalkulálni az új számítási módok alapján is. A tavalyi vizsgálatok szerint a vállalatok harmada a kereskedelem, javítás ágazatban tevékenykedik, a második helyen a feldolgozóipar áll.