Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Gyakoribb lehet az inkasszó?

2004.02.02. 09:19
Kapcsolódó cikkek (1)
Bár az adóhivatal tagadja, többen is jelezték: kis összegű, 5-10 ezer forintos adótartozást inkasszált számlájáról az APEH. A kijelölt pénzügyminiszter már tanulmányozza a bevételek hatékony beszedése érdekében készített dolgozatokat.
Már megkapta a bevételek hatékony biztosítása érdekében született intézkedési tervet az APEH és a VPOP vezetőjétől Draskovics Tibor. A dokumentum részleteiről sem az adóhivatalnál, sem a VPOP-nél nem kívántak nyilatkozni. A leendő miniszter múlt heti sajtótájékoztatóján közölte, nem engedi meg a jogos bevételek elmaradását.

Erélyesebb fellépés

Az adóhivatal esetleges "erélyesebb" fellépése egybecsengene pénzügyminisztériumi forrásaink állításával, miszerint az idei költségvetés nem a kiadási oldalon, hanem bevételeiben mutat nagy kockázatot. A tervezetek ugyanis mintegy 145 milliárd forinttal magasabb összeget mutatnak a reálisan várhatónál. Úgy tudjuk, hogy legkevésbé az általános forgalmi adóból tervezett 1904,9 milliárd forint beérkezéséért tennék tűzbe a kezüket a szakemberek.

Az előirányzat ugyanis 12 százalékkal magasabb a tavaly teljesültnél, és figyelembe kell venni azt is, hogy az uniós csatlakozás miatt is nagy kockázatot tartalmaz ezen költségvetési sor pénzforgalmának alakulása. Az Állami Számvevőszék megállapítása szerint például az idei költségvetés bevételeinek 82,6 százalékát jelentő adó- és vámbevételek mintegy 70 százalékának teljesítése hordoz közepes vagy magas kockázatot.

Semmi rendkívüli

Tagadhatatlan, hogy az inkasszó a követelések behajtásának legegyszerűbb módja. Figyelembe kell azonban venni azt is, hogy a költségvetés bevételeinek döntő részét nem a magánszemélyek, hanem a legnagyobb adózók biztosítják. Az adóhivatal illetékes főosztályvezetője egyébként a Világazdaság kérdésére elmondta, hogy jelenleg nincs semmi rendkívüli az adóhivatal behajtási gyakorlatában, vagyis nem gyorsította fel az elmaradások behajtását, és a kisebb összegű adótartozásokat is a korábbi gyakorlat szerint inkasszálják.

Egy még az ősszel készült ÁSZ-dokumentum arra hivatkozik, hogy az APEH kimutatása szerint növekedett az adóhivatal kinnlevőségi állománya. Történt ez annak ellenére, hogy az APEH egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz a hátralékállomány csökkentésére. A hivatal által nyilvántartott állomány 540,1 milliárd volt, ami 16,7 milliárd forintnyi növekedést jelent. A VPOP által nyilvántartott kinnlevőségi állomány összege 107,6 milliárd forint volt.

Az adóhivatal szóvivője, Lovas György lapunknak elmondta: a bevételek alakulásában nem az adóhivatal szerepe a meghatározó, az sokkal inkább a nemzetgazdaság általános teljesítményén múlik.

Az adóhivatal egyébként az előző elszámolási időszakban összességében teljesítette a tőle elvárt, 5,7-5,8 ezer milliárd forintos előirányzatát. Lovas szerint azért is lenne nehézkes év közben változtatni, mert az adóhivatal előre, évente rendszeresen közzéteszi ellenőrzési irányelveit.