Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb létszámleépítés az APEH-nál

2004.07.15. 08:37
A Világgazdaság információi szerint az APEH-nek és a VPOP-nek is folytatnia kell a tavaly megkezdett létszámleépítéseket. Mindkét intézménynek százas nagyságrendben kell leépítenie állományát.
Az adóhivatalnál és a vám- és pénzügyőrségnél is elkerülhetetlen, hogy további létszámleépítésekkel alkalmazkodjon a jövő évi költségvetési elvárásokhoz - tudta meg a Világgazdaság. Ugyan hivatalosan nem erősítették meg, a napilap információi szerint az APEH mintegy 500 munkatársától kénytelen megválni. A pénzügyi tárca illetékese úgy fogalmazott: mivel még nincs elfogadott költségvetés, nem tudnak nyilatkozni az esetleges változtatásokról.

A tárca felügyelete alá tartozó intézmények egyébként 2003 során 1051 dolgozónak mondtak búcsút - derül ki a 2003-as költségvetés zárszámadásához készült dokumentumokból. A legnagyobb vérveszteséget az adóhivatal, illetve a vám- és pénzügyőrség szenvedte el.

Az adóhivatalnál nem tudnak arról, hogy esetleg újabb létszámleépítésről kellene rendelkezni a következő évi költségvetés kapcsán - mondta el Vargha Árpád elnökhelyettes. A 12 ezer főt alkalmazó hivatal egyébként a közelmúltban esett túl egy nagyarányú, 1100 fős leépítésen tette hozzá.

A vámosoknál 800 fő

A VPOP-nél sem elégszenek meg a két lépcsőben lezajlott, több mint 800 főt érintő létszámleépítéssel. Még az ősszel felmérik, hol van szükség a testületnél létszámkorrekcióra. A hivatalos indoklás szerint megvizsgálják az uniós csatlakozás hatásait, és ennek kapcsán azt, hogy a megváltozott súlypontok következtében milyen szakterületeken van felesleges munkaerő, illetve hol van szükség esetleg létszámbővítésre. Sipos Jenő, a VPOP szóvivője szerint lényeges változásra nem kell számítani, az azonban bizonyosnak tűnik, hogy a jövedéki és a nyomozati munkakörökben erősítésre van szükség. Mivel azonban a klasszikus vámfeladatok csökkentek, annak következtében, hogy az egységes vámunióhoz tartozik Magyarország május elseje óta, feltételezhető, hogy erről a szakterületről további munkatársakat kell elbocsátani.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) egyébként már elkészítette június végén azon vizsgálatát, mely azt ellenőrizte: az egyes intézmények mennyire tettek eleget a korábban rendelt létszámleépítéseknek. Úgy tudjuk, hogy a jelentést a Kehi már elküldte a kormánynak, és az a közeljövőben kerülhet a kormányülés napirendjére.