Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Újabb létszámleépítés az APEH-nál

2004.07.15. 08:37
A Világgazdaság információi szerint az APEH-nek és a VPOP-nek is folytatnia kell a tavaly megkezdett létszámleépítéseket. Mindkét intézménynek százas nagyságrendben kell leépítenie állományát.
Az adóhivatalnál és a vám- és pénzügyőrségnél is elkerülhetetlen, hogy további létszámleépítésekkel alkalmazkodjon a jövő évi költségvetési elvárásokhoz - tudta meg a Világgazdaság. Ugyan hivatalosan nem erősítették meg, a napilap információi szerint az APEH mintegy 500 munkatársától kénytelen megválni. A pénzügyi tárca illetékese úgy fogalmazott: mivel még nincs elfogadott költségvetés, nem tudnak nyilatkozni az esetleges változtatásokról.

A tárca felügyelete alá tartozó intézmények egyébként 2003 során 1051 dolgozónak mondtak búcsút - derül ki a 2003-as költségvetés zárszámadásához készült dokumentumokból. A legnagyobb vérveszteséget az adóhivatal, illetve a vám- és pénzügyőrség szenvedte el.

Az adóhivatalnál nem tudnak arról, hogy esetleg újabb létszámleépítésről kellene rendelkezni a következő évi költségvetés kapcsán - mondta el Vargha Árpád elnökhelyettes. A 12 ezer főt alkalmazó hivatal egyébként a közelmúltban esett túl egy nagyarányú, 1100 fős leépítésen tette hozzá.

A vámosoknál 800 fő

A VPOP-nél sem elégszenek meg a két lépcsőben lezajlott, több mint 800 főt érintő létszámleépítéssel. Még az ősszel felmérik, hol van szükség a testületnél létszámkorrekcióra. A hivatalos indoklás szerint megvizsgálják az uniós csatlakozás hatásait, és ennek kapcsán azt, hogy a megváltozott súlypontok következtében milyen szakterületeken van felesleges munkaerő, illetve hol van szükség esetleg létszámbővítésre. Sipos Jenő, a VPOP szóvivője szerint lényeges változásra nem kell számítani, az azonban bizonyosnak tűnik, hogy a jövedéki és a nyomozati munkakörökben erősítésre van szükség. Mivel azonban a klasszikus vámfeladatok csökkentek, annak következtében, hogy az egységes vámunióhoz tartozik Magyarország május elseje óta, feltételezhető, hogy erről a szakterületről további munkatársakat kell elbocsátani.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) egyébként már elkészítette június végén azon vizsgálatát, mely azt ellenőrizte: az egyes intézmények mennyire tettek eleget a korábban rendelt létszámleépítéseknek. Úgy tudjuk, hogy a jelentést a Kehi már elküldte a kormánynak, és az a közeljövőben kerülhet a kormányülés napirendjére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!