Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Bekeményít az APEH

2004.09.06. 08:00
Az adóhivatal új kommunikációs stratégiával próbálja meg csökkenteni az adóelkerülést. Cukorügyben az intenzív vizsgálatok után már csökken a megállapítással végződő esetek száma.
A jövőben az eddigieknél többet hallhatunk az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) ellenőrzési tevékenységéről, így a feltárt adóelkerülési technikákról és a vizsgálatok eredményességéről is tájékoztat az adóhatóság. Az új kommunikációs stratégia célja, hogy szembesítse a potenciális adóelkerülőket az illegális eljárások kockázataival, az adóhatóság ellenőrzési eszközeivel és módszereivel - jelentette ki Király László György elnök. A tapasztalatok szerint ugyanis tendenciózusan csökken az adóelkerülés, ha informálják az embereket az ellenőrzésekről, illetve lebukásokról.

Az ellenőrzési tevékenységet preventívnek tartják. Az APEH bevételeinek mindössze négy százaléka származik az ellenőrzésekből, mégis, amennyiben felhagynának e tevékenységgel, ennél jóval nagyobb arányban zuhanna a bevétel. Egy svéd kutatás szerint az ottani adóhatóság 28 százalékos bevételkiesését szenvedne el, míg jelenleg bevételeinek csupán egy százalékát adják a vizsgálati megállapítások nyomán beszedett pénzek.

Újsághirdetéssel illegális importőrhöz

A hat héttel ezelőtt kezdődött illegális cukorimport tárgyában végzett intenzív vizsgálatoknál érzékelhető, hogy hétről hétre csökken a megállapítással végződő esetek száma - mondta az elnök. Az eddigi 300 ellenőrzés során cukor- és édesség-nagykereskedőknél, valamint sütemény, bor és üdítő gyártásával, illetve forgalmazásával foglalkozó vállalkozásoknál is jártak. Többször előfordult, hogy a hatóság akciós cukor árusításáról szóló újsághirdetés alapján jutott el illegális cukorimportőrökhöz.

A jövőben várható szervezeti átalakítás során csupán az ellenőrzési, gazdálkodási, munkaügyi és egyéb, az ügyfelekkel közvetlen érintkezést nem igénylő tevékenység központosítására lehet számítani. Az ügyfélszolgálati és behajtási hálózat esetében inkább egyfajta szélesítés képzelhető el - monda lapunk kérdésére Király. A létszámminimumon való működés bizonyos szervezeti lépéseket már eddig is szükségszerűvé tett, emellett gyakran csak túlmunkával képes ellátni az adóhatóság feladatait. Véleménye szerint további létszámcsökkentés csak abban az esetben képzelhető el, ha az APEH feladatainak köre is szűkül. A 12 ezer munkavállalóra jutó 9,8 milliárd forintos bruttó jutalomalap (egy foglalkoztatottra átlagosan bruttó 816,7 ezer forint jut) feltételeivel kapcsolatba kifejtette Király, hogy a jogosultság elvi feltétele a pénzügyminiszter által meghatározott szakmai feladatok teljesítése, míg a kifizetés feltétele a túlteljesítés egy bizonyos szintjének elérése. Ez utóbbi kritériumtól tekint el idén a pénzügyi kormányzat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!