Sára, Márió
2 °C
6 °C

Az APEH-re bízható az adó kiszámítása

2004.12.10. 07:41
Február 15-ig jelentkezhetnek az APEH-nél azok, akik az adóhatóságra bíznák rá adójuk kiszámítását. A kedvezményt igénybe vevők nem választhatják az adamot.
A jövő évtől már az adóhatóságra is rábízhatják az adó megállapítását a magánszemélyek az szja, a felső határt meg nem haladó nyugdíjjárulék, valamint az egészségügyi hozzájárulás esetében. Az adóhatósági adómegállapítást (adam) a bevallással kapcsolatos adminisztráció egyszerűsítése céljából vezeti be az APEH, mivel így néhány információ megadását követően a befizetendők kiszámolását az adóhatóság végzi el - mondta Király László György, az APEH elnöke.

Az szja-alanyok így három lehetőség közül választhatnak: január 15-éig nyilatkozhatnak arról, hogy munkáltatói adóbevallást, illetve február 15-éig nyilatkozhatnak arról, ha adóhatósági adómegállapítást kérnek, vagy önadózással is élhetnek.

Azok nem választhatják az adamot, akik olyan bevétellel rendelkeznek, amelyről az adóhatóságnak nincs információja, ide tartoznak az egyéni vállalkozók, a bevételi határt meghaladó őstermelők, a tételes költségelszámolást választók, az ingatlant bérbeadók, valamint azok, akik tandíj, felnőttképzési díj vagy Sulinet-kedvezményt akarnak érvényesíteni. Becslések szerint a 4,4 millió adózóból valamivel több mint 0,5 millióan választják majd az új lehetőséget.