Piroska
-1 °C
5 °C

Az APEH izgul az adózók miatt

2006.04.25. 12:37
Az 51 ezer havi elektronikus adó- és járulékbevallásra, adatszolgáltatásra kötelezett közül még 18 ezer nem regisztrálta magát. Már csak pár nap van hátra, és jogszabályt sértenek.

A tavalyi adótörvények értelmében 2006 májusától a tízezer legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező, a kiemelt, valamint a havonta, illetőleg negyedévenként bevallásra kötelezett adózóknak kell májustól elektronikus úton benyújtaniuk a bevallásukat. Futó Iván, a hivatal informatikai elnökhelyettese szerint az 51 ezer adózó összesen több mint kétmillió munkavállalót foglalkoztat.

Last minute felfogás

Az APEH szólt
Az APEH levélben értesítette a kötelezetteket. Azok, akik február 15-ig nem tettek eleget a regisztrációs kötelezettségnek, olyan levelet kaptak, amelyben a hivatal kéri, hogy március végéig keressenek fel egy okmányirodát. Akik addig már regisztrálták magukat az okmányirodánál, a további teendőkről (06180 számú APEH regisztrációs adatlap) kaptak tájékoztatást. A levelekhez az APEH mellékelte a jogszabály változás adózókra vonatkozó részeit.

Eddig összesen 33 ezer magánszemély regisztrálta magát, összesen 96 ezer vállalkozás képviseletében. Ez jóval több, mint az erre kötelezettek száma, de utóbbiak közül még 18 ezer regisztrációja hiányzik. (A "többlet" úgy lehetséges, hogy az e-bevallás tavaly április óta választható, tehát azok is élhetnek a módszerrel, akik erre egyébként nem kötelezettek.) Hogy mind az 51 ezer eleget tegyen a kötelezettségének, ahhoz most nem passzol a magyarok bevallási gyakorlatára jellemző last minute mentalitás - mondta Nagy József, a program kommunikációs igazgatója. A késlekedőknek május 10-ig lépniük kell. Ezelőtt azonban április végéig az illetékes okmányirodánál is regisztrálni kell, csak ezután - nyolc napon belül - lehet az APEH-nál jelentkezni a 06180 számú adatlappal jelentkezni. Az APEH-kártyás ügyfelek chipkártyája nem használható május 1-től, így nekik is regisztrálniuk kell magukat az okmányirodáknál és az ügyfélkapun.

A rendszerrel kapcsolatos összes tudnivaló fellelhető az apeh.hu, a magyarorszag.hu honlapokon, és lehet érdeklődni a 189-es ügyfélvonalon is. A hivatal előadás-sorozatot tervez az ország területén. Ennek tartalma e-learning formában felkerül a honlapokra, és információs füzet is készül. A szimulációs felkészítő programok május 1-jétől érhetők el. Az APEH elektonikus adóbevallás- és adatszolgáltatása április 29-től május 2-ig szünetel a rendszer átállása miatt.

Januártól majdnem mindenki e-adózik

Január elsejétől a vállalkozási tevékenységet nem folytató és áfa fizetésre nem kötelezett magánszemélyek kivételével minden adózónak elektronikus úton kell teljesíteni valamennyi bevallási, és adatszolgáltatási kötelezettségét. Ez összesen 1,2 millió adózót érint - véli Futó.

A tavaly áprilisban elindult elektronikus bevallás elég népszerű: tavaly összesen 51 magánszemély csinálta így az szja-bevallását, az idén már 25 ezer - mondta Futó. A vállalkozások közül 20 ezren éltek ezzel a lehetőséggel.