Mátyás
-6 °C
1 °C

Hatékony az APEH-inkasszó

2005.03.10. 08:21
Az idén nem vár annyi bevételt beghajtásból és végrehajtásból az APEH, mint amennyit tavaly sikerült elérni, a 191 milliárdos rekord részben az elektronikus inkasszónak köszönhető.
Tavaly összesen 191 milliárd forint bevételt ért el a behajtási, végrehajtási tevékenységből az APEH, az idén 156 milliárd forint a kitűzött cél - tájékoztatta a Napi Gazdaságot Várszeghi György, a felszámolási és végrehajtási főosztály vezetője. Az előző évben 139 milliárdos bevétel elérése volt a terv, de úgy látják, a tavalyihoz hasonló kiugró eredményt az idén nem tudnak elérni.

Az eredményes behajtásban fontos szerepe volt az elektronikus inkasszónak: ebből 76,5 milliárd forint bevétel származott, vagyis több mint duplája az egy évvel korábbinak.

Törölt adósságok

A kinnlevőségek állománya ha lassan is, de évről-évre emelkedik: 2004-ben a működő gazdálkodó szervezeteknél és a magánszemélyeknél elérte a 350 milliárd forintot. Az adóhivatal az előző évben felszámolások miatt mintegy 70 milliárd forint adótartozást törölt, és további 410 milliárd forint hitelezői igényt tart nyilván, aminek a megtérülésére kicsi az esély. Jellemzően a tartozások kevesebb mint 1 százaléka térül meg a felszámolási eljárások során: ennek fő oka, hogy a normál adótartozás a kielégítési rangsorban csak az ötödik, ráadásul a tartozások mintegy 30 százalékát kitevő késedelmi pótlékok, bírságok a legutolsók ebben a sorban. Figyelembe véve, hogy a jegybanki alapkamat kétszerese a késedelmes elszámolások alapja, még mindig évi 16,5-17 százalékkal bővül ez az állomány, vagyis az ötéves elévülési időn belül bőven megduplázódik.

Nem minden adótartozás sorsa ilyen hányatott, a biztosított tartozások (amelyeket a végrehajtási jog bejegyzése "erősít") a második helyen állnak a kielégítési rangsorban. Elsősorban a magánszemélyek behajthatatlannak ítélt adótartozásaiból töröltek tavaly további 16 milliárd forintot. Ha az elévülési időn belül talpra áll az adózó, vagyis anyagi helyzetében javulás áll be, akkor az adótartozás rendezésére kötelezheti őt az adóhivatal. Erre Várszeghi szerint azonban nagyon ritkán nyílik lehetőség. Az adózó változó anyagi helyzetéről a bevallásokból nyerhető információk alapján tájékozódnak, illetve az is figyelmeztető jel, ha vállalkozói igazolványt vált ki az, aki korábban "csődöt jelentett".

Tavaly négy alkalommal írtak ki pályázatot a felszámolás sorsára jutott vállalkozások adótartozásainak értékesítésére, ezekre általában több vevőjelölt (köztük az évekig "monopóliumot élvező" Magyar Követeléskezelő Rt.) is jelentkezett. A kiírásban a tőketartozás 1 százalékát kérte az APEH, de volt rá példa, hogy 2 százalékot is sikerült kasszírozni. A négy pályázaton 1200 ügy összesen 25 milliárd forint tőketartozását értékesítették (az összes, pótlékokkal, bírságokkal együtt számolt tartozás 42,7 milliárd forint volt), végül 272 millió forint folyt be: ez 1,08 százalékos eredménynek felel meg. A lefoglalt vagyon értékesítéséből ugyan csekély összeg, 110 millió forint származott tavaly, ám a főosztályvezető mégis fontosnak tartja, mert ettől megriadva sokan a tartozások gyors rendezését választják.